Tužioci u Južnoj Koreji su naložili raciju tri kripto menjačnice prošlog meseca, oduzimajući kompjuterski hardver, mobilne telefone i finansijske podatke, pošto su januarska istraživanja pokazala da su neki od korisnika svoj kripto prebacivali na bankovne račune koji pripadaju rukovodiocima menjačnica, izveštava Vol Strit žurnal (16. mart).

Glavni istražni tužilac Džong Dae-džong naveo je da je trodnevna racija izvršena u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, ali je odbio da precizira iznos prenesenih sredstava i koje su menjačnice ciljane. Dodao je da se jedna menjačnica nalazi u Jeoudido četvrti, u kojoj je smeštena menjačnica Coinone.

Prema Džongu, u ovom trenutku "još uvek nije jasno da li se transakcije mogu tumačiti kao pronevere". Vol Strit žurnal napominje da su nakon racije istražitelji otkrili da je najmanje jedna menjačnica kupila bitkoin (BTC) od druge kripto menjačnice koristeći korisnička sredstva.

Južna Koreja je navodno najveće svetsko tržište za trgovanje kriptom, a velika potražnja unutar zemlje dovela je do trgovanja za cenu koja je 30% veća nego u ostalim zemljama.

Usred ovakvog ambijenta visokih špekulacija, Vlada Južne Koreje donosi različite propise za kripto tržište, kao što je zabrana anonimnog trgovanja koja je stupila na snagu krajem januara ili još novija zabrana vladinim zvaničnicima da poseduju ili trguju kriptom.

U januaru ove godine, vladini zvaničnici iz Službe za finansijski nadzor (FSS) su se susreli sa optužbama za insajdersko trgovanje nakon što su navodno kupovali i prodavali kripto na osnovu njihovih saznanja o potencijalnim predstojećim kripto regulativama.


 

Pripremio: Bojan Zečević