Južnokorejski zakonodavci su otkrili nacrte zakona koji su namenjeni za izradu pravila o kriptovalutama, inicijalnim ponudama novčića (ICO) i blokčein tehnologiji, prenosi Korea Times 11. jula.

Zakonodavci će, prema izveštaju, predstaviti nacrte na vanrednoj sednici nacionalnog parlamenta koja će se održati od 13. do 26. jula. Prema navodima Korea Times-a, poslanik Song hi-kuang iz vodeće opozicione Slobodarske partije Koreje (LPK) je zatražio uvođenje propisa na trgovinskim platformama kako bi se sprečilo pranje novca, visokotehnološki kriminal i “curenje” ličnih podataka.

Poslanik Park Jong-jin iz vladajuće Demokratske partije Koreje i još dva poslanika iz minornih opozicionih stranaka navodno planiraju da predstave svoje predloge zakona o pravnom statusu digitalnih valuta i zahtevima koje kripto berze treba da ispune.

Oh Se-jung, predsedavajući radne grupe za pitanja kriptovaluta, naglasio je da kripto berze moraju da pojačaju svoje sigurnosne procedure.

Južnokorejski regulatori postepeno menjaju svoj stav prema digitalnim valutama. Prošlog meseca vlada je najavila planove za ukidanje ICO zabrane, koju je vlada prvobitno usvojila u septembru prošle godine, dok je Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj rešilo da ojača saradnju sa SAD u unapređenju “četvrte industrijske revolucije” uz pomoć blokčein inicijative.

Ranije ovog meseca, Južna Koreja je najavila da će izraditi nove standarde industrijske klasifikacije blokčein industrije u zemlji. Nova klasifikaciona šema bi trebalo da bude razvijena do kraja jula, služeći kao osnova za donošenje političkih smernica u svrhu “promocije blokčeina i regulatornog okvira”.