Južnokorejsko Ministarstvo za strategiju i finansije će, kako se izveštava, objaviti okvir za oporezivanje kriptovalute do kraja juna, prenosi Fuji News Network (FNN) 25. marta.

Predstavnik Ministarstva za strategiju i finansije izjavio je da, iako "nemaju određeni vremenski okvir", oni "razmišljaju o najavama oporezivanja virtuelnog novac u prvoj polovini godine", a FNN dodaje da bi bilo kakvo oporezivanje bilo započeto sledeće godine.

Najava budućeg poreskog plana došla je nakon sastanka ministara finansija G20 koji se održao nešto ranije, od 19. do 20. marta.

U decembru prošle godine potpredsednik vlade Južne Koreje i ministar za strategiju i finansije izjavio je da zemlja razmatra metode oporezivanja za lokalno bitkoin tržište (BTC). Nedavno, u januaru, Južna Koreja je najavila da će menjačnice kriptovaluta biti oporezovane u skladu sa postojećom poreskom politikom, 22% korporativnim porezom i 2,2% lokalnim porezom na dohodak.

Služba poreske uprave Južne Koreje za kriptovalute je predložila "porez na dohodak prenosa koji obračunava poreze na dobit" ostvaren od prodaje kriptovaluta, piše FNN, dodajući da: “Ako se prihod od transakcija virtualnih valuta smatra privremenim i nepravilnim, mogu se izreći i drugi porezi na dobit”.

Ministarstvo finansija Južne Koreje je tražilo primere zakona za oporezivanje kriptovaluta internacionalno, šaljući zaposlene u SAD, Japan, Nemačku i Veliku Britaniju kako bi istražili njihove različite pravne okvire vezane za oporezivanje kriptovaluta. Istraživanje je pokazalo da se oporezivanje u većini slučajeva primjenjuje "na osnovu principa da postoji porez na dohodok", nasuprot porezima bez poreza na dohodak, prema FNN-u.

Prema FNN-u, korejska vlada će uspostaviti "potpunu regulaciju virtualnih valuta" nakon lokalnih izbora 13. juna. FNN dodaje da će Ministarstvo finansija i ekonomije održati međunarodnu konferenciju o virtuelnim valutama u Seulu 14. juna za članove G20, kao i "druge radne sednice međunarodnog finansijskog sistema G20" 15. juna.


 

Pripremio: Nikola Mosurović