Narod Južne Koreje kupuje kriptovalute više nego ikad, saopštavaju lokalne vesti Arirang Daily News 20. aprila.

Citirajući rezultate ankete neprofitne organizacije ‘Korejska fondacija za zaštitu finansijskih investitora’ Arirang je otkrio da 7,4% od 2.500 odraslih ispitanika kupuje kriptovalute.

Ovaj broj je bio samo 1% prošle godine, uprkos tome što se sektor suočio sa preprekama na lokalnom nivou zbog regulativnih problema i raznih hakerskih napada na berze.

Pored broja kupaca, takođe je prisutan trend gde je količina kupljenog kripta veća nego ikada do sad.

U poređenju sa 2017. godinom, prosečna investicija po osobi je skočila za više od 64%, odnosno na preko 6.000 dolara, navodi Arirang.

Prema anketi, stariji investitori najviše kupuju kriptovalute - počevši sa ljudima u svojim pedesetim godinama, nakon kojih se nalaze ljudi u tridesetim i četrdesetim godinama.

Kao što je Cointelegraph izvestio, cena bitkoina (BTC) dostigla je 5.300 dolara početkom aprila, što je ponovo dovelo do optimističnog stava na tržištu Južne Koreje. Fenomen poznat kao “Kimči premium” predstavlja novu situaciju u zemlji gde lokalni trgovci plaćaju više za bitkoin na pojedinim berzama.

Problemi međutim i dalje ostaju za učesnike tržišta, s tim da je jedna Južnokorejska berza prestala sa radom prošle nedelje, dok druga, Bithumb, nastavlja da se bori sa uticajem koji je imao hakerski napad u vrednosti od 18 miliona dolara prošlog marta.

Istovremeno,  matična kompanija Bithumb-a prikupila je investicije u iznosu od 200 miliona dolara iz japanskog fonda, nakon čega su otkriveni planovi za proširenje na američko i japansko tržište.

 

Pripremio: Marko Mihajlović