Menjačnica Upbit je generisala više od polovine prihoda od svih menjačnica kriptovaluta u Južnoj Koreji u iznosu od 648 miliona dolara u 2017. godini.

Prema podacima zakonodavca Park Kvang–Ona i izveštaja lokalnih medija Yonhap News Sunday-a, ukupan prihod u korejskom sektoru kripto menjačnic porastao je za 8.025% u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio samo 7,5 miliona dolara.

Menjačnice su uživale u konkuretnom tržištu u većem delu prošle godine, pre nego što je vlada započela sa pretećim restrikcijama, pa čak na kraju i zabranila trgovinu kriptovalutama.

Iako je okruženje počelo da se smiruje i usvajaju se propisi, posledice sa poreskim obavezama za menjačnice se i dalje nastavljaju.

U januaru su zakonodovaci tražili da menjačnice plaćaju kako porez na dobit tako i porez na domaći dohodak u iznosu od nešto više od 24% prihoda ostvarenih tokom tog perioda.

Ugbit je doživeo najveći pogodak sa tržišnim udelom od 52,9% u 2017. godini, a prate ga Bithumb, Coinone i Korbit.

Bithumb, koji je punio naslovnice zbog prošlogodišnjih sigurnosnih propusta i zbog prestižnog partnerstva sa onlajn trgovinom WeMakePrice, je prikupio 317,7 milijardi vona (297,7 miliona dolara) u provizijama.

Prema vladinim direktivama, sva dospela plaćanja moraju doći do kraja marta na obračun za porez na dobit pravnih lica i krajem aprila za lokalni porez na dohodak.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić