Najveći proizvođač automobila u Južnoj Koreji, Hyundai Motor Group, će koristiti blokčein u svojoj novoj tehnologiji za uparivanje električnih vozila (EV) sa pametnim telefonima. Novinska agencija Green Car Congress, izvestila je o razvoju 22. aprila.

Hyundai je, kako se izveštava, najavio razvoj tehnologije za prilagođavanje performansi bazirane na pametnom telefonu, koja omogućava korisnicima da prilagođavaju primarne funkcije putem aplikacije za pametne telefone.

U  industriji, Hyundai će navodno implementirati blokčein tehnologiju kako bi sprečio sigurnosne probleme dok korisnici učitavaju i dele svoja prilagođena podešavanja na serveru.

Kao takav, nadolazeći sistem je postavljen da enkriptuje glavne parametre performansi na blokčein mreži kreiranjem novih blokova podataka u procesu učitavanja i deljenja prilagođenih postavki kako bi se sprečila neovlašćena manipulacija podacima.

Prema izveštaju, vozači će moći da prilagode sedam karakteristika performansi kao što su maksimalni obrtni momenat motora, sposobnosti ubrzanja i usporavanja, kapacitet regenerativnog kočenja, maksimalno ograničenje brzine, brzinu reagovanja i potrošnju energije za kontrolu klime.

Ranije ove godine, Hyundai-ova podružnica financijskih usluga, Hyundai Commercial, udružila se s američkim tehnološkim gigantom IBM-om kako bi transformisala svoj poslovni model sa blokčeinom. Partnerstvo je fokusirano na uvođenje Hyperledger Fabric blockčein tehnologije kako bi se stvorio novi finansijski lanac ekosistema za  snabdevanja za Hyundai Commercial mrežu.

IBM je nedavno dobio patent za novi sistem za upravljanje podacima i interakcijama za vozila koja se sama voze.


 

Pripremila: Majda Petrović