Druga najveća komercijalna banka Južne Koreje, Shinhan Bank, započela je projekat za implementaciju blokčeina u interne procese kako bi izbegla prekomerne greške. Inicijativa je objavljena u dnevnom listu "The Korea Times", na engleskom jeziku 10. decembra.

Shinhan banka, koja je u proteklih osamnaest meseci bila u dodiru sa blokčein tehnologijom i kriptovalutama, takođe je završila program obuke zaposlenih kako bi povećala znanje o blokčeinu za brojne aplikacije.

Prema "The Korea Times", banka je 30. novembra izvršila transakcije zamene kamatnih stopa koristeći tehnologiju.

Sada će operacije kao što je finansijsko vođenje postati automatizovano, uklanjati mogućnost za greške radnika i povećati ukupnu efikasnost.

"Pre procesa zasnovanog na blokčeinu, nije bilo standardizovanih pravila kojima se uređuje upravljanje finansijskih dokumenata, razlog zbog kojeg su učesnici na tržištu morali da se oslanjaju na sopstvenu evidenciju, koja je često dovodila do grešaka uprkos zahtevima procesa unakrsne provere", objavljuje neimenovani zvaničnik, dodajući:

"Novi sistem pomaže u uklanjanju grešaka radnika i pomaže u poboljšanju efikasnosti rada kroz jasniju komunikaciju vezanu za zadatak, a ne trošiti vreme na ispravljanje grešaka."

Shinhan je u novembru 2017. godine izazvala uzbunu kada je najavila da je radila na ponudi kripto novčanika klijentima.

Od tada je nekoliko kompanija videlo mogućnost da blokčein tehnologiju stavi u prvi plan u njihovom poslovanju.

U avgustu je Shinhan potpisala ugovor sa najvećom korejskom telekomunikacionom kompanijom KT Corporation kako bi pružila finansijske usluge zasnovane na blokčeinu.

 

Pripremio: Nikola Tasić