KT Corporation, najveća telekomunikaciona kompanija Južne Koreje, pokrenula je 5G mrežu zasnovanu na blokčeinu, saopštava The Korea Times 16. aprila.

Pod imenom “GiGa Chain”, brend namerava da poboljša bezbednost Internet-of-Things (IoT) uređaja i da ih zaštiti od hakerskih napada, navodi se u izveštaju.

Kao deo novog brenda, KT je razvio GiGa Stealth tehnologiju koja sprečava hakerske napade tako što se sakriju IP adrese povezanih uređaja. Prema izveštaju, tehnologija zasnovana na blokčeinu čini IP adrese potpuno nevidljivim hakerima.

Li Dong-mjeon, predsednik biznis grupe buduće platforme u KT, izjavio je da je kompanija odlučila da poboljša svoje bezbednosne mere koristeći blokčein uoči povećanih rizika hakerskih napada IoT uređaja u predstojećoj 5G eri. U članku, KT tvrdi da hakerski napadi na IoT uređaje čine 99% svih hakerskih napada.

Kao deo objave, KT je takođe predstavio GiGA Chain blokčein-kao-usluga (BaaS) koji omogućava organizacijama da koriste aplikacije zasnovane na blokčeinu i kako bi pružili ključne karakteristike blokčeina, uključujući pametne ugovore, koji omogućavaju kompanijama da operišu transakcijama bez posrednika.

KT je dodao da njihova blokčein tehnologija može da se iskoristi za digitalizaciju vaučera koje lokalne državne uprave izdaju svojim građanima. Prema izveštaju, grad u Južnoj Koreji Gimpo je već počeo da koristi blokčein platni sistem kompanije još od aprila. Projekat je prvi put otkriven sredinom februara 2019. godine, a grad Gimpo planira da izda KT-ovu kriptovalutu, pod imenom “K token”, u vrednosti od 9,7 miliona dolara na godišnjem nivou.

Početkom aprila, međunarodni istraživač tržišta ‘Research and Markets’ objavio je izveštaj u kome se tvrdi da će primena blokčeina u telekomunikaciji generisati dohodak od 1,37 milijardi dolara do 2024.


Pripremio: Marko Mihajlović