Najvažniji finansijski nadzorni organ Južne Koreje se pridružio istrazi kripto berzi

Najvažniji finansijski regulator Južne Koreje, Komisija za finansijske usluge (FSC) pridružila se tekućoj istrazi lokalnih kripto berzi, nedelja 13 maj.

FSC će sada učestvovati u istrazi protiv pranja novca, koju je do sada vodila Služba za finansijski nadzor (FSS), kako bi se proširio obim istrage - izveštava lokalni medisjki izvor Korea Times.

Komentarišući potez agencije, zamenik predsednika FSC-a Kim Džong-beom pozvao je regulatorne organe širom sveta da usaglase ili koordinišu zajednički svoje regulatorne politike vezane za kriptovalute.

Nakon zahteva FSS-a, FSC će sada proveravati račune koji pripadaju korejskim kripto berzama zbog usklađenosti sa standardima protiv pranja novca (AML) i drugim merama prevencije prevara. Prema izveštaju Korea TImes-a, glavna tema proširene revizijr bio bi Bithumb, najveća kripto berza u zemlji, koja je oktrila svoje planove za pokretanjem sopstvenog kripto tokena u aprilu.

Sudeći po Korea Times-u, Kim Džong-beom naveo je da uprkos istrazi o kripto berzama, FSC se ne protivi upotrebi blokčeina u bankarskim i finansijskim uslugama i trenutno procenjuje korisnost kriptovaluta kao načina plaćanja.

Predsednik FSC-a, uvideo je da postoji potreba za komunikacijom na globalnom nivou u cilju koordiniranih pristupa kada je reč o kripto-regulatornoj politici, navodeći da je "međunarodna rasprava neophodna".

"Vidimo stabilan razvoj blokčein tehnologije zahvaljujući većoj dostupnosti i efikasnosti. Budući da ova tehnologija ima potencijala da promeni današnje regulative o hartijama od vrednosti, regulatori moraju odgovoriti na takav izazov."

Šestog maja, novoizabrani FSS guverner Jun Suk-heun zauzeo je pozitivan stav prema kriptu, naglašavajući "pozitivne aspekte" i tvrdeći da je agencija odgovorna za pružanje "pravnih aktova u cilju pomoći kripto trgovanju i blokčein tehnoglogiji da postanu još bolji."

Ranije ove nedelje, Cointelegraph je izveštavao da južnokorejska policija pokreće istragu o Upbit-u, jednoj od najvećih kripto berzi u zemlji zbog navodne prevare. Ovaj događaj je pokrenuo trend pada vrednosti na kripto tržištima.


 

Pripremio: Bojan Zečević