Najvažniji finansijski regulator Južne Koreje, Komisija za finansijske usluge (FSC) pridružila se tekućoj istrazi lokalnih kripto berzi, nedelja 13 maj.

FSC će sada učestvovati u istrazi protiv pranja novca, koju je do sada vodila Služba za finansijski nadzor (FSS), kako bi se proširio obim istrage - izveštava lokalni medisjki izvor Korea Times.

Komentarišući potez agencije, zamenik predsednika FSC-a Kim Džong-beom pozvao je regulatorne organe širom sveta da usaglase ili koordinišu zajednički svoje regulatorne politike vezane za kriptovalute.

Nakon zahteva FSS-a, FSC će sada proveravati račune koji pripadaju korejskim kripto berzama zbog usklađenosti sa standardima protiv pranja novca (AML) i drugim merama prevencije prevara. Prema izveštaju Korea TImes-a, glavna tema proširene revizijr bio bi Bithumb, najveća kripto berza u zemlji, koja je oktrila svoje planove za pokretanjem sopstvenog kripto tokena u aprilu.

Sudeći po Korea Times-u, Kim Džong-beom naveo je da uprkos istrazi o kripto berzama, FSC se ne protivi upotrebi blokčeina u bankarskim i finansijskim uslugama i trenutno procenjuje korisnost kriptovaluta kao načina plaćanja.

Predsednik FSC-a, uvideo je da postoji potreba za komunikacijom na globalnom nivou u cilju koordiniranih pristupa kada je reč o kripto-regulatornoj politici, navodeći da je "međunarodna rasprava neophodna".

"Vidimo stabilan razvoj blokčein tehnologije zahvaljujući većoj dostupnosti i efikasnosti. Budući da ova tehnologija ima potencijala da promeni današnje regulative o hartijama od vrednosti, regulatori moraju odgovoriti na takav izazov."

Šestog maja, novoizabrani FSS guverner Jun Suk-heun zauzeo je pozitivan stav prema kriptu, naglašavajući "pozitivne aspekte" i tvrdeći da je agencija odgovorna za pružanje "pravnih aktova u cilju pomoći kripto trgovanju i blokčein tehnoglogiji da postanu još bolji."

Ranije ove nedelje, Cointelegraph je izveštavao da južnokorejska policija pokreće istragu o Upbit-u, jednoj od najvećih kripto berzi u zemlji zbog navodne prevare. Ovaj događaj je pokrenuo trend pada vrednosti na kripto tržištima.


 

Pripremio: Bojan Zečević