Prema izveštaju La Vanguardia-e od 24. maja, u Barseloni se otvara specijalni deo za blokčein u tehnološkom centru.

Prostor posvećen blokčeinu će se biti smešten u zgradi koja se nalazi u blizini Pier01, sedišta gradskog tehnološkog centra, koji je otvoren na leto 2016, i najverovatnije će biti sedište španske blokčein mreže - Alastria, prenose neimenovani izvori.

Pier01 je trenutno dom za oko 1000 profesionalaca iz tehnoloških startapa i centara za inovacije, kao deo gradskog digitalnog ekosistema, koji se nalazi u rekonstruisanoj zgradi Palau de Mar. La Vanguerdia prenosi da će zgrade u gradskom tehnološkom centru biti povezane električnim vozilima i posedovaće centre za medicinu, razvoj igrica i medije.

Prošlog novembra, softverska firma SAP je najavila da će priključiti blokčein konzorcijumu Alastria-e, koji se sastoji od preko 150 organizacija članica, koji uključuju i španske banke, mreže za telekomunikacije i univerzitete.

Centri za blokčein se pojavljuju svuda po svetu, kao što je najava Evropske Unije, od februara, da otvori blokčein opservatoriju i forum, kao i najava Njujorka, od maja, povodom otvaranja njihovog blokčein centra.

 

Pripremio: Stevan Kostić