Velika španska bankarska grupa BBVA i španska energetska kompanija Repsol potpisali su sporazum o razvijanju blokčein rešenja za korporativno bankarstvo, navodi se u saopštenju objavljenom 20. juna.

Proizvod BBVA i Repsol razvijen je korišćenjem više različitih blokčein tehnologija, odnosno Hajperledžer i Itirijum test mreže. Nuria Avalos, šef blokčein i digitalnog razvoja u Repsolu, komentarisala je saradnju:

"Repsol želi da aktivno učestvuje u kooperativnim okruženjima. Blokčein je tehnologija koja je tu da ostane, a sporazum sa BBVA unapređuje našu strategiju digitalizacije u svim oblastima naših aktivnosti."

Sporazum je, kako se navodi, sastavni deo BBVA-ove veće strategije primene blokčein tehnologije u korporativnom bankarstvu.

Najnovije rešenje je navodno evolucija platforme koju je dizajnirao BBVA za sprovođenje čitavog procesa pozajmica koristeći blokčein, od pregovora o uslovima do potpisivanja. U aprilu je BBVA postala prva globalna banka koja je izdala korporativni kredit u vrednosti od 86 miliona dolara, koristeći tehnologiju distribuiranog registra (DLT), od kojih je blokčein jedan tip. Ovaj potez je navodno smanjio vreme obrade koje je trajalo nekoliko dana na nekoliko sati.

Direktor BBVA-a, Karlos Tores, je 20. juna izjavio da blokčein nije "zreo", navodeći "nestabilnost osnovnih valuta" i moguća pitanja kompatibilnosti sa poreskim organima i finansijskim regulatorima među glavnim pitanjima koja se trebaju rešiti. Međutim, dodao je da su prednosti blokčeina toliko važne za poslovanje kompanije, da "kada blokčein bude zreo i regulatori će biti spremni", BBVA želi da ima potrebne alate za primenu tehnologije u relevantnim oblastima.

 

Pripremio: Nikola Tasić