Španska poreska agencija (AEAT) poslala je zahteve za informacije o podacima korisnika u 60 kompanija povezanih sa kriptovalutama, uključujući finansijske firme, posrednike kao što su menjačnice kriptovaluta i automati, kao i kompanije koje prihvataju kriptovalute kao način plaćanja, izveštavaju lokalne vesti El Economista 5. aprila.

El Economista napominje da je AEAT već započela ispitivanje tržišta kriptovaluta kako bi započela potencijalni regulatorni okvir.

Kao deo istrage Nacionalne službe za istraživanje prevara (ONIF). Urađena je analiza bankarskih računa otvorenih u inostranstvu od strane menjačnica kriptovaluta i 16 finansijskih entiteta registrovanih u Španiji je primilo zahtev od AEAT-e, objavio je El Economista.

Ovi finansijski subjekti su zamoljeni da pruže podatke o vlasništvu naloga, učestalosti transakcija i iznosima u kriptovalutama i identifikaciji kreditne kartice koja je povezana sa nalozima za kupovinu kriptovaluta. Posrednicima poput menjačnica kriptovaluta traženo je da identifikuju trgovce kriptovaluta i iznose njihovih transakcija u evrima, uključujući i detalje o tome kako se utvrđuju kursevi i provizije. Od automata za kriptovalute se traži da obezbede lizing ugovore, mesečni prosek prodaje kriptovaluta i koji su oblici plaćanja korišćeni za transakcije.

Od četrdeset kompanija koje prihvataju način plaćanja u kriptovalutama zatraženo je da detektuju koji procenat plaćaju u kriptovalutama kao i njihov finansijski okvir za transakcije kriptovaluta, kao i da identifikuju svoje korisnike koji koriste kriptovalute i druge firme koje prihvataju kriptovalute kao način plaćanja, izveštava El Economista.

Prema delu dokumenta koji navodno sadrži detalje o zahtevima za informacije koje je izradio Trezor Španije, govori da se u izveštajima moraju razlikovati različite vrste kriptovaluta koje se koriste u transakcijama.

Španska narodna stranka nedavno je objavila sredinom februara da razmatra zakon koji bi davao poreske olakšice kompanijama koje koriste blokčein tehnologiju i kriptovaute.


 

Pripremio: Nikola Mosurović