Operacija Tulipan Blanca (Bela lala), kojom je upravljao Evropol, a koju je sprovela španska Guardia civil, rezulatirala je hapšenjem 11 osoba za pranje više od 8 miliona evra preko kriptovaluta, saznajemo prema saopštenju Evropola datom 9. aprila.

Prema Evropolu, istraga je bila usredsređena na kriminalni krug, koji pere novac od prodaje narkotika, koristeći se kreditnim karticama i kriptovalutama.

Oni bi uzimali nedozvoljena sredstva u gotovini, nakon čega bi ih deponovali, u manjim količinama, na hiljade računa trećerazrednih banaka. Pošto gotovina već cirkuliše u finansijskom sistemu, morali su još samo da nedozvoljena sredstva prebace dilerima droge u Kolumbiji. Kriminalci su potom zahtevali kreditne kartice povezane sa računima i otputovali u Kolumbiju, gde su mogli da podignu novac.

Kad su kriminalci shvatili da je podizanje gotovine i bankarske operacije lako pratiti, počeli su da se koriste kriptovalutama, uglavnom bitkoinom. Osumnjičeni su pretvorili nedozvoljena sredstva u bitkoin preko menjačnice, koje su dalje zamenili za kolumbijske pezose i deponovali ih na kolumbijske bankarske račune još istog dana.

Putem saradnje sa finskim vlastima, policija je uspela da utvrdi da je menjačnica, koju su osumnjičeni koristili smeštena u Finskoj, pa je tako i prikupila neophodne informacije za praćenje krivaca.

Guardia civil još uvek istražuje 137 osoba. Istraga pokazuje da su osumnjičeni deponovali preko 8 miliona evra na 174 različita bankovna računa. Evropol je rekao da je organizovao sprecijalnu obuku “da pomogne policijskim službenicima u identifikovanju upotrebe kriptovaluta od strane mreže organizovanog kriminala”.

Cointelegraph je objavio i da je američko Ministrastvo pravde zaplenilo backpage.com, pod optužbom da su oprali skoro pola milijarde dolara ilegalnog prihoda, neki deo i putem kriptovaluta.


 

Pripremila: Kristina Ristin