Glavni španski bankarski konzorcijum Niuron najavio je da razvija blokčein platformu za digitalnu identifikaciju klijenata, prenosi EuropaPress 18. juna.

Grupa banaka navodno planira da kreira platformu do kraja 2018. godine, sa ciljem razvijanja sistema zasnovanog na blokčein tehnologiji koji će identifikovati i ubeležiti klijente kada prvi put otvore račun.

Niuron smatra da će nova blokčein platforma poboljšati brzinu poslovanja, smanjiti prevare i sprečiti pranje novca. Platforma će navodno imati koristi od klijenata u tome što će smanjiti vreme potrebno za proces registracije i pružiti klijentima više kontrole nad svojim ličnim podacima.

Kada se platforma napravi, podaci klijenta će biti podeljeni između rezličitih banaka i finansijskih institucija. Iako navodno pojednostavljuje digitalnu identifikaciju, ona će takođe biti u skladu sa nedavnim pravilima EU o opštoj zaštiti podataka (GDPR) i savremenim sigurnosnim standardima.

Konzorcijum Niuron uključuje banke: Abanca, Bankia, Caixabank, Caixa Ontinyent, Ibercaja, Kutxabank, Liberbank, Unicaja Banco i Cecabank. Prema Economipedia izveštaju, baziranom na sredstvima i kapitalizaciji, Caixabank je treća po veličini banka u Španiji 2017. godine. Ibercaja, Kutxabank i Abanca su takođe u prvih 10 banaka u zemlji.

EU je usvojila GDPR 25. maja ove godine i predviđa se da će stvoriti 75.000 radnih mesta u oblasti zaštite podataka i privatnosti. Procenjuje se da će 500 kompanija Fortune Global-a potrošiti 8 milijardi dolara kako bi osigurale usklađenost sa novim propisima. Novi okvir za privatnost i zaštitu podataka ima za cilj stvaranje jedinstvene regulative podataka u Evropi i povećanje kontrole pojedinaca nad korišćenjem i čuvanjem njihovih ličnih podataka.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić