Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) postala je prva globalna banka koja je odobrila kredite koristeći se blokčein tehnologijom, izveštava FT, 25. aprila.

Španska multinacionalna banka je rekla da je sprovela celokupni kreditini proces, od pregovora o uslovima do potpisivanja, na zajedničkom distribuiranom registru, koji obaveštava i banku i onog ko traži pozajmicu o napretku procesa.

Korišćenje blokčeina navodno je smanjilo vreme pregovaranja oko zajma od 75 miliona evra sa nekoliko dana na nekoliko sati. BBVA je proces nazvala “značajnim napretkom u eksploataciji tehnologije distribuiranog registra”.

Izvršni direktor banke, Karlos Tores Vila, rekao je da je banka imala “još nekoliko neposrednih poslova u planu”, kao i da će banka pokrenuti pilot program sa španskim korporacijom za telekomunikacije, Indrom. Indra je opisala sebe kao “predvodnika” za blokčein primenu.

Blokčein je veoma privlačan za sferu korporativnih i sindikalnih kredita, jer je korporativno i sindikalno kreditiranje mnogo složenije od potošačkog kreditiranja, gde evidenciji mora pristupiti širi krug pojedinaca. Tores Vil je rekao:

“Blokčein nudi jasne prednosti za sve učesnike tržišta korporativnih kredita u pogledu efikasnosti, transparentnosti i bezbednosti…To je još jedan dobar primer kako se radikalna tehnologija može iskoristiti za dobrobit finansijskih usluga, što je ključno za našu strategiiju.”

Njihov pilot projekat će koristiti privatni blokčein za pregovaranje i završavanje kreditnog procesa, nakon čega će biti registrovan i završen na itirijumovom javnom blokčeinu. BBVA razvija i blokčein aplikacije za međunarodnu trgovinu, međunarodno kreditiranje i devizne poslove.

BBVA je sa entuzijazmom usvojila nove tehnologije i poslovne modele. Investirala je u nekoliko novih poduhvata, uključujući SolarisBank, koji, kao što Cointelegraph izveštava danas, radi na razvoju prve kanelarije za trgovanje kriptovalutama u nemačkoj VPE banci.


 

Pripremila: Kristina Ristin