Španski proizvođač automobila SEAT pridružio se Alastria konzorcijumu kako bi radio na razvoju blokčein proizvoda. Prema izveštaju Cointelegraph-a na španskom jeziku od 16. januara.

Osnovan 1950. godine, SEAT je državna industrijska kompanija i najveći španski proizvođač automobila. Promet SEAT-a navodno je dostigao rekordnu cifru od 9,552 milijardi evra (10,878 milijardi dolara) u 2017. godini, što je 11,1% više nego prethodne godine.

Prema nedavnom saopštenju, SEAT se pridružio Alastriji, multi-industrijskom, polu-javnom konzorcijumu, podržanom od strane nacionalne mreže od preko 70 kompanija i ustanova. Tu spadaju veliki akteri kao što su banke BBVA i Banco Santander, telekomunikacioni provajder Telefonica, energetska kompanija Repsol i kompanija za profesionalne usluge Accenture. Cilj saveza je da promoviše napredak i razvoj blokčein tehnologije.

Kao deo saradnje, SEAT planira da testira prednosti blokčeina u oblasti finansija, sa ciljem da poboljša i optimizuje postojeće procese i olakša upravljanje lancem snabdevanja.

Predsednik SEAT-a Luka de Meo navodno je izjavio da je kompanija "ubeđena u relevantnost koju će blokčein tehnologija da ima u budućnosti".

U međuvremenu, SEAT i Telefonica su već počeli zajedno da rade na "proof-of-concept" protokolu blokčein proizvoda koji će da prati delove vozila u celom lancu snabdevanja SEAT-ove fabrike koja se nalazi u Martorelu, Španija.

Prošlog meseca, američki gigant za proizvodnju automobila General Motors (GM) prijavio je blokčein patent za rešenje upravljanja podacima iz autonomnih vozila.

U septembru, nemački proizvođač automobila Porsche AG objavio je da će da poveća svoja ulaganja u startape – sa fokusom na blokčein i veštačku inteligenciju (AI) – za oko 176 miliona dolara u narednih pet godina. Investicije su usmerene na "rano i rastuće" poslovanje koje se odnosi na "iskustvo korisnika, mobilnost i digitalni životni stil", kao buduće tehnologije uključujući blokčein, veštačku inteligenciju i virtuelnu i proširenu realnost.

 

Pripremio: Nikola Mosurović