Španska regija izdvaja 12 miliona evra za razvoj "Industrije 4.0", uključujući blokčein

Vlada španske autonomne zajednice Aragon izdvojila je više od 12 miliona evra za razvoj “industrije 4.0”, koja uključuje blokčein, veštačku inteligenciju (AI) i druge tehnologije u razvoju. Vest su objavile lokalne novine La Vanguardia 12. februara.

Sredstva - čiji je iznos navodno duplo veći od planirane sume - su sufinansirana sa Evropskim fondom za regionalni razvoj (ERDF) u okviru Operativnog fonda Aragona za 2014-2020. Donacija će se koristiti za razvoj industrijske nekretnine i konsultanske projekte, kao i za analizu i planiranje projekata.

Ciljevi programa uključuju edukaciju i promociju koncepta “Industrija 4.0”. Program navodno planira da privuče predstavnike iz različitih industrijskih sektora, uključujući istraživačke centre i tehnološke firme, za rad na digitalnim rešenjima za industriju.

Program je takođe dizajniran da pomogne malim i srednjim preduzećima (SME) da integrišu digitalizaciju u njihovim proizvodima, kao i da omoguće tehnološkim kompanijama da razviju svoje R&D odeljenje (odeljak za istraživanje i razvoj) kako bi pomogli digitalizaciji industrije.

U januaru, lučka uprava u zalivu Alhesiras (APBA) potpisala je sporazum prema kojem će sarađivati sa IBM-om na svojoj blokčein platformi za transport Tradelenes. Platforma će navodno omogućiti APBA-u da bezbednije i efikasnije razmeni informacije i dokumentaciju između partnera u lancu snabdevanja.

Istog meseca, energetska kompanija sa sedištem u Madridu, Repsol, izvršila je uspešan blokčein probni test koji bi mogao da poboljša kvalitet sertifikacije sigurnosti svojih proizvoda. Korišćenje blokčeina će navodno omogućiti Repsol-u da uštedi do 400.000 evra svake godine tako što smanje učestalost grešaka.

 

Pripremio: Marko Mihajlović