Vlada španske autonomne zajednice Aragon izdvojila je više od 12 miliona evra za razvoj “industrije 4.0”, koja uključuje blokčein, veštačku inteligenciju (AI) i druge tehnologije u razvoju. Vest su objavile lokalne novine La Vanguardia 12. februara.

Sredstva - čiji je iznos navodno duplo veći od planirane sume - su sufinansirana sa Evropskim fondom za regionalni razvoj (ERDF) u okviru Operativnog fonda Aragona za 2014-2020. Donacija će se koristiti za razvoj industrijske nekretnine i konsultanske projekte, kao i za analizu i planiranje projekata.

Ciljevi programa uključuju edukaciju i promociju koncepta “Industrija 4.0”. Program navodno planira da privuče predstavnike iz različitih industrijskih sektora, uključujući istraživačke centre i tehnološke firme, za rad na digitalnim rešenjima za industriju.

Program je takođe dizajniran da pomogne malim i srednjim preduzećima (SME) da integrišu digitalizaciju u njihovim proizvodima, kao i da omoguće tehnološkim kompanijama da razviju svoje R&D odeljenje (odeljak za istraživanje i razvoj) kako bi pomogli digitalizaciji industrije.

U januaru, lučka uprava u zalivu Alhesiras (APBA) potpisala je sporazum prema kojem će sarađivati sa IBM-om na svojoj blokčein platformi za transport Tradelenes. Platforma će navodno omogućiti APBA-u da bezbednije i efikasnije razmeni informacije i dokumentaciju između partnera u lancu snabdevanja.

Istog meseca, energetska kompanija sa sedištem u Madridu, Repsol, izvršila je uspešan blokčein probni test koji bi mogao da poboljša kvalitet sertifikacije sigurnosti svojih proizvoda. Korišćenje blokčeina će navodno omogućiti Repsol-u da uštedi do 400.000 evra svake godine tako što smanje učestalost grešaka.

 

Pripremio: Marko Mihajlović