Madridska energetska kompanija Repsol je izvršila uspešan blokčein probni test, što bi moglo da poboljša kvalitet sertifikacije sigurnosti svojih proizvoda, obljavjuje Cointelegraph na španskom 15. januara.

Osnovana 1987. godine, Repsol je vodeća energetska kompanija koja posluje u naftnoj i gasnoj industriji, uključujući istraživanje, razvoj i proizvodnju sirove nafte i gasa. U prvih devet meseci 2018. godine, neto dobitak kompanije dostigla je 2,7 milijardi evra, što je porast od 37% od početka godine, navodi Financial Times.

Repsol Technology Lab Research Center (Tech Lab) i blokčein startap Finboot, koji je deo Fonda za preduzetnike fondacije Repsol, zajednički su primenili blokčein kako bi poboljšali proces sertifikacije petrohemijskih proizvoda. Očekuje se da će kompanija omogućiti identifikaciju i praćenje uzoraka i proizvoda kroz ceo proces proizvodnje.

Pored toga, upotreba blokčeina će navodno omogućiti kompaniji Repsol da uštedi do 400.000 evra svake godine tako što će smanjiti učestalost grešaka. Menadžer eksperimenta u Tech Lab, Tomas M. Malango, istakao je da postoji mnogo prostora za poboljšanje u industriji:

„Ova vrsta procedure, u kojoj obrađujemo veliki broj uzoraka, podložni su mnogim incidentima prerade zbog pogrešnog označavanja, gubitka ili pogrešnog povezivanja informacija.“

Prema Malangu, uspešni rezultati Repsol-ove blokčein probe „mogla bi se preneti na druga odeljenja kompanije sa sličnim praksama i disfunkcijama.“

Blokčein tehnologija je sve više prisutna u energetskom sektoru u Španiji. Jedna od vodećih energetskih kompanija u Španiji, Iberdrola, počela je da koristi blokčein za praćenje obnovljive energije. Tokom probnog testa – koji je navodno bio uspešan – Iberdrola je pratila obnovljivu energiju isporučenu iz dve vetroelektrane i jedne elektrane do lokalnih banaka u Baskiji i gradu Kordobi.

U decembru, još jedna energetska kompanija ACCIONA Energia objavila je da će primeniti blokčein za praćenje proizvodnje električne energije. Ovim potezom, ACCIONA planira da omogući svojim klijentima da prate poreklo distribucije električne energije.

 

Pripremio: Marko Mihajlović