Investitori u kriptovalute pod upravom Španije mogu se suočiti sa obaveznim prijavljivanjem svojih sredstava u poreske svrhe u skladu sa novim planom zakona koji je vlada odobrila u petak, 19. oktobra, izveštava lokalni medij ABC.

Na konferenciji za novinare ministarka za finansije Maria Hesus Montero je otkrila da mere nastoje da nateraju vlasnike kripto sredstava da ih prijave bez obzira da li se nalaze u Španiji ili izvan zemlje.

Posebno za poreske svrhe, kako kaže, vlada želi da "identifikuje vlasnike i dobije bilans stanja ovih virtuelnih valuta".

"Navodi se kao obavezno da ljudi i kompanije informišu Poresku agenciju o ovoj operaciji", navodi Montero, čak i ako je vlasnik španski stanovnik koji živi u inostranstvu.

Španija je ubrzala napore da formalizuje sektor kriptovaluta ove godine, a u aprilu je slala zahteve za identifikaciju korisnika najmanje šezdeset preduzeća uključenih u ovaj sektor.

Ako najnoviji nacrt postane zakon, kriptovaluta bi trebalo da bude uključena u čuvenu poresku strukturu Španije poznatu kao ’obrazac 720’.

Kao što Bloomberg napominje, kazne za netačne informacije o zaradi poreskog obveznika su žestoke i iznose 5.000 evra za svaku netačnu informaciju.

Ovaj potez naglašava regulatorno okruženje za kripto porez koji se nastavlja u Evropskoj uniji.

Kao što je izveštavao Cointelegraph, neke države - naročito Poljska - su uključile prethodno podstaknute uslove i poreske granice za kriptovalute, dok su druge, poput Malte i susedne Portugalije, već imale prioritetnu politiku.

 

Pripremio: Nikola Tasić