Španska policija uhapsila je 35 osoba zbog navodnog falsifikovanja bankovnih kartica i pranja prihoda putem bitkoina (BTC), izveštava lokalni medij La Verdad 14. juna.

Prema izveštaju, organizacija je prikupila više od 600.000 evra i oprala više od milion evra koristeći bitkoin. Štaviše, Komanda za specijalne operacije iz Alikantea je, kako se izveštava, rešila ukupno 1.020 povezanih sajber kriminala tokom operacije. Navodne akcije osumnjičenih - koji su iz Ekvatorijalne Gvineje, Španije, Nigerije, Kameruna i Maroka - imale su ukupno 219 žrtava u Španiji, sa još 20 u Izraelu, Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Grčkoj.

Prema La Verdadu, policija je primetila neovlašćeno korišćenje 104 bankarske kartice u Španiji i 12 drugih zemalja. Istrage su zatim podstaknute žalbom koju je podnela kompanija za iznajmljivanje automobila koja je otkrila neovlašćeno korištenje svojih bankovnih kartica na onlajn servisima.

Grupa je navodno radila na tri različita načina: phishing putem e-pošte (pretvarajući se da je pouzdana strana i tražeći bankovne podatke), kloniranje fizičkih kartica ili pribavljanje akreditiva sa fiskalnih računa.

Grupa je navodno plaćala hotele, letove, vozne karte i vozila za iznajmljivanje kreditnim karticama koje su ukrali. Kompanije pod kontrolom ove grupe u Estoniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Finskoj kupile su bitkoin od ostvarenog profita.

Kako je saopštio Cointelegraph, osam osoba je uhapšeno u Španiji zbog navodnog vođenja šeme pranja novca koja uključuje kriptovalute tokom marta.