Narodna stranka Španije razmatra zakone koji bi omogućili poreske olakšice za kompanije koje koriste blokčein tehnologiju, preneo je Blumberg 15. februara.

Teodoro Garcia Egea, zakonodavac koji priprema nacrt zakona, izjavio je za Blumberg da bi zakonodavstvo trebalo da bude spremno ove godine. On dodaje da će kompanije zasnovane na blokčein tehnologiji u Španiji promovisati poslovanje u svim industrijama, od finansija do zdravstva.

Gracia Egea je postavio tivt 2. decembra 2017. iz članka u kojem je pisao o pozitivnim prednostima blokčeina, koje on naziva "notarima na Internetu".

Dodatno zakonodavstvo o "atraktivnim" propisima za inicijalne ponude novčića (ICO) takođe je potencijalno u izradi, izjavio je García Egea za Blumberg:

"Mi želimo da postavimo najsigurniji Evropski okvir za ulaganje u ICO."

Narodna stranka, koju predvodi premijer Španije Mariano Rahoj, mogla bi uračunati poreske povlastice za male kompanije koje se bave 3D štampanjem ili velike kompanije koje se bave velikim data centrima. Prema García Egea, zakonodavstvo može uključiti i minimalni prag za prijavljivanje investicija u kriptovalutama regulatornim telima.

Blumberg izveštava da španska komisija za hartije od vrednosti radi u tandemu na propisima za zaštitu investitora koji ulažu u kriptovalute.

Regulatori u Evropskoj uniji (EU) nisu u potpunosti bili otvoreni za ideju povoljnih propisa za ICO i investiranje u kriptovalute. Regulatorno telo EU izdalo je upozorenje 12. februara, navodeći da je investiranje u kriptovalute "visoko rizično" i pokazuje znake "cenovnog balona".


 

Pripremio: Nikola Mosurović