Lučka uprava u zalivu Alhesiras (APBA) potpisala je sporazum prema kojem će sarađivati sa IBM-om na svojoj platformi za transport Tradelenes, saopštava Europa News 21. januara.

Tradelens je digitalna platforma zasnovana na blokčeinu koju su razvili IBM i međunarodni špediter Maersk.

Alhesiras je jedna od 10 najprometnijih luka u Evropi, sa preko 70 miliona tona teretnog prometa godišnje. U 2017. godini, luka je imala protok od 4,3 miliona kontejnera.

Prema APBA-u, platforma će omogućiti APBA-u da bezbednije i efikasnije razmeni informacije i dokumentaciju između partnera u lancu snadbevanja. Platforma će generisati vrednost za brodare, špeditore, logističke operatore i brodarske kompanije.

Europa Press navodi da je do kraja 2018. godine rešenje uključilo više od 100 organizacija i 20 lučkih operatera. Tradelens je navodno prijavio 230 miliona isporuka i obradio više od 20 miliona kontejnera.

Vodeći lučki operatri sve više primenjuju tehnologiju blokčeina kako bi pojednostavili svoje poslovanje. U oktobru 2018. godine, Roterdamska luka u Holandiji započela je saradnju sa glavnom Holandskom bankom ABN AMRO i IT kompanijom Samsung za testiranje blokčeina za isporuke.

U junu 2018. godine, podružnica luke Abu Dabi postala je prvi entitet u zemlji koji je primenio svoje sopstveno rešenje za blokčein. Podružnica, Maqta Gateway LLC, razvila je i pokrenula Silsal - tehnologiju zasnovanu na blokčeinu koja ima za cilj poboljšanje efikasnosti u industriji transporta i logistike.

Vodeći lučki operater u Ujedinjenom Kraljevstvu, Associated British Ports, potpisao je sporazum u septembru 2018. sa digitalnom logističkom kompanijom Marine Transport International kako bi razvili blokčein za lučku logistiku.

 

Pripremio: Marko Mihajlović