Square usluga za plaćanje, koja je u vlasništvu direktora Tvitera Džeka Dorsija, je u prvoj polovini 2018. godine ostvarila više od 70 miliona dolara u prihodima od bitkoina, objavila je kompanija u izveštaju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze (SEC) 1. avgusta.

Square, koji je ponudio korisnicima mogućnost kupovine, prodaje i čuvanja bitkoina u svom novčaniku krajem prošle godine, ostvario je 37 miliona dolara prihoda od kriptovaluta u drugom kvartalu 2018. godine, u poređenju sa 34 miliona dolara iz prethodnog kvartala.

Ukupni prihod kompanije za drugi kvartal 2018. iznosio je 814 miliona dolara, navodi se u izveštaju.

Square je izazvao uzbuđenje u februaru kada je ponudio kupovinu i prodaju bitkoina za skoro sve korisnike Square Cash aplikacije, a reakcije su pokazale da su klijenti već neko vreme čekali na tu opciju.

"Mi podržavamo bitkoin jer ga vidimo kao dugoročni put ka većem finansijskom pristupu za sve. Ovo je mali korak", obavio je Dorsi na Tviteru.

Od tada, kompanija je radila na rešavanju regulatornih prepreka u jurisdikcijama kao što je Njujork, kupujući BitLicense u junu kako bi omogućili stanovnicima da vrše transakcije putem aplikacije.

Istovremeno, Dorsijeva optimistična prognoza za bitkoin suprotstavlja se potezu Tvitera, koji je zajedno sa Fejsbukom i Guglom prešao na zabranu oglašavanja kriptovaluta ranije ove godine.

Fejsbuk i Gugl su sada delimično preokrenuli zabranu.

Stvarna dobit od bitkoina za Square u međuvremenu je i dalje niska, a troškovi su skoro isti kao i prihodi - situacija koja ostaje nepromenjena od kako je Cointelegraph izveštavao o tome u maju.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić