31. oktobra je devet godina otkako je Satoši Nakamoto predstavio svetu bitkoin  - “Peer-to-peer Electronic Cash System”.

Pismo o namerama (bitcoin whitepaper) je i dalje dostupno na istom domenu bitcoin.org i nudi sve fascinantniji pogled na projekat čija je ukupna tržišna kapitalizacija u oktobru 2017. dostigla vrednost od 100 milijardi dolara. Dokumenu počinje čuvenim rečima:

“U potpunosti peer-to-peer verzija elektronske gotovine bi omogućila da se onlajn plaćanja vrše direktno od jedne stranke do druge bez prolaza kroz finansijsku instituciju.”

“Digitalni potpisi pružaju deo rešenja, ali glavna korist će biti izgubljena ukoliko pouzdana treća strana bude i dalje potrebna kako bi sprečila duplo trošenje.”

Ovu mrežu sada koristi tri miliona korisnika svakog dana, a očekuje se da taj broj poraste na 200 miliona u samo sedam godina projekcije.

 

Ove godine rođendan dolazi u pravo vreme, jer je bitkoin dostigao nove maksimalne vrednosti bez nagoveštaja ozbiljnih korekcija cena.

31. oktobar ove godine je značajan i iz drugih razloga, to je datum koji označava rok do kojeg Kina pruža bitkoin/fiat trgovanje.

Iako su trgovci od tada prešli na alternativu, raspoloženje i unutar i izvan milijarde dolara kriptovalutne industrije je da bitkoin ovde ostaje i da će izaći jači od konkurentskih kopija – Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Silver, B2X.

 

 

Pripremio: Nenad Ćurčić