U osnovi misterija koja se nadvija oko Satoši Nakamota, tvorca bitkoina, kreira takvu atmosferu kao da ceo ekosistem sedi na aktivnom vulkanu. U ovom trenutku aktivni vulkan je u stanju mirovanja, ali ako bi tvorac imao bilo kakav nagoveštaj suprotnog, on bi mogao da poplavi tržište milionima novčića i da uništi njihovu vrednost.

Jedna od najvećih misterija u svetu tehnologije je identitet Satoši Nakamota. Niko ne zna ko je on, gde se nalazi i šta radi sa svim svojim milionima.

Kada kažemo milioni, mislimo da milione bitkoina, jer vršena zdravorazumska procena koja je dovela do zaključka da bi on mogao da poseduje preko milion novčića.

Moć jednog čoveka

Met Grin, profesor koji se bavi kriptovalutama na univerzitetu Džons Hopkins, kaže da Nakamoto ima moć da utiče na njenu vrednost, ako to želi.

Bitkoin ima gornju granicu od 21 miliona, što znači da je to količina novčića koja se može izrudariti, a očekuje se da taj broj novčića bude u opticaju do 2140. godine.

Nakamotov jedan milion bitkoina, koliko se procenjuje, predstavlja 5% od ukupne kooličine kriptovalute kojom se raspolaže.

"Stvar kod bitkoina leži u tome da onaj koji kontroliše milon njih ima tu moć da, u jednom trenutku, može da preplavi tržište bitkoina. Metaforički rečeno, posmatrajte primer gore kao slučaj ratkih bejzbol sličica. One su vredne zato što su retke. Ako bi neko imao mogućnost da naštampa ili da pusti u promet hiljade njih (retkih) ne bi onda toliko vredele." rekao je Grin.

Nakamoto je definitivno otišao u ilegalu onog trenutka kada je odlučio da se povuče i distancira od njegove kreacije, a za čoveka koji iza sebe ima toliko bogatstvo, njegov uticaj nije ni primetan u pseudo-anonimnoj bitkoin mreži.

Međutim, ako bi Nakamoto stavio sve svoje novčiće na prodaju, celo tržište bi bilo preplavljeno i cena bitkoina bi devalvirala.

Vrednost jednog čoveka

Dok Nakamoto predstavlja uspavanog giganta i potencijalno aktivni vulkan, on nije pretnja bitkoin mreži. Međutim, i dalje je izuzetno značajna figura za budućnost digitalne valute.

Ben Ju, čovek koji ulaže u bitkoin i živi u San Francisku, kaže da je Nakamotov udeo u svetu bitkoina veoma značajan.

"Ako bitkoin ispuni svoja očekivanja i postane globalna valuta, onda bi Satoši Nakamoto najverovatnije bio najbogatija osoba na svetu i takođe bi srazmerno držao veći udeo u konačnom snabdevanju bitkoina nego što je danas slučaj sa količinom zlata koju kontroliše vlada Sjedinjenih Američkih Država." izjavio je Ju.

Juova  računica funkcioniše. Vlada SAD-a ima više zlatnih rezervi od bilo kog drugog entiteta na svetu, oko 8 000 tona.

To je nešto više od 4% ukupne svetske ponude, manje od Nakamotovog udela u bitkoinu od 5%.


 

Pripremio: Miodrag Radonjić