Cointelegraph je upitao stručnjake šta misle da je zapravo bitkoin: valuta, roba ili nešto drugo…

Aleksandar Matanovic, suosnivač srpske bitkoin menjačnice www.ecd.rs, smatra da bitkoin i dalje evoluira. Izjavio je:

”Vodimo bitkoin menjačnicu već 4 godine. Tokom prve godine postojanja, skoro svi naši korisnici su bili rudari. Druge godine pojavili su se špekulanti koji su želeli da iskoriste nestabilnost cene. Dakle, u prve dve godine, gotovo da nismo ni imali korisnike koji su želeli da koriste bitkoin kao valutu. U poslednje 2 godine taj trend se polako menja. Rudarenje postaje manje profitabilno, cena postaje stabilnija, pa je bitkoin manje zanimljiv za rudare i špekulante. Sa druge strane, broj korisnika koji koriste bitkoin za kupovinu ili za slanje novca se polako, ali sigurno povećava. Upravo ti korisnici koriste bitkoin kao valutu.

Da zaključim, informacije koje su mi dostupne ukazuju na to da je u očima javnosti u toku tranzicija bitkoina iz spekulativne robe u valutu. Ne mislim da će ta tranzicija ikada biti potpuna, jer će na bitkoin uvek moći da se gleda na oba načina. Sve se svodi na pitanje - na koji način većina populacije koristi bitkoin? Mislim da je odgovor: kao valutu. Možda to i nije potpuno tačan odgovor u ovom trenutku, ali sam siguran da će biti u narednih nekoliko meseci ili godina.”

Kompleksnost kriptovaluta

Jani Valjavec je suosnivač bitkoin procesora plaćanja – Cashila. Jani smatra da je bitkoin kompleksan:

“Bitkoin ima svojstva i valute i robe. Plus još neka. To je potpuno novi koncept, pa ga ne možemo odrediti postojećim definicijama.”

Alena Vranova je osnvač i direktor SatoshiLabs. Ona takođe smatra da je bitkoin i valuta i roba i više. Alena je izjavila:

“Smatram da je bitkoin i roba i valuta i više od toga. Bitkoin je prmarno platforma koja je baza za brojne aplikacije. Jedna od njih je bitkoin kao novac.”

Dvostruki identitet bitkoina

Majkl Vogel iz Netcoins-a, BTM provajdera iz Kanade, smatra da bitkoin može biti valuta i roba. Rekao je:

“Moje mišljenje je da se bitkoin može smatrati robom ili valutom, u zavisnosti od načina na koji se koristi. Zanimljivo je da je njegova vrednost kao robe vezana za njegovu vrednost kao valute. Sa stanovišta zakonodavaca, najvažnije je da državne agencije odaberu jedan aspekt i ozvaniče ga.”

Džoel Kejno, stručnjak za FinTech, Blockchain i Bitcoin, izjavio je:

“Sve zavisi od toga gde ste i kako ga koristite. U EU se smatra valutom, ali CFTC u SAD-u ga smatra robom. Banco de Mexico ga smatra robom, ali Intelligence Unit of the Tax Authority ga smatra keš-substitutom…”

Skot Bambaćino je direktor prodaje. Skot se drži mišljenja da je bitkoin i roba i valuta u zavisnosti od primene. On to ovako objašnjava:

“On je oba. U zavisnosti od konteksta. Trenutno se ponaša mnogo više kao roba zbog fluktuacije cene. Kada se smanji fluktuacija cene, ponašaće se kao valuta.

Kako ljudi gledaju na njega i kako ga koriste - određuje ga. Za one koji ga kupuju i čuvaju, verujući da će mu vrednost rasti sa vremenom, bitkoin je roba.

Za one koji ga kupuju i troše ili šalju, bitkoin je sredstvo razmene odnosno valuta.

Dakle, kontekst i način na koji se koristi ga definiše.”

Rodžer Ver je poznati bitkoin investitor i evangelista. Sve je sveo na jednu rečenicu:

“Valute su proistekle iz robe, tako da je bitkoin očigledno oba.”

Akademski pogled na bitkoin

Džordž Basiladze iz Cryptopay-a je rekao:

“To je previše akademski. Bitkoin je kao zlato. To je roba koja može da se koristi kao valuta.”

Rendi Brito je bitkoin entuzijasta i osnivač bitcoinvenezuela.com. On je rekao jednu kratku rečenicu:

“Bitkoin je novac, kao i zlato.”

Roman Mendeleil je CEO i osnivač ether.camp-a. Roman je rakao:

“Roba je nešto što se koristi kao proizvod kao bakar, nafta ili kafa, dok je osnovna i jedina uloga valuta – trgovina. Zbog toga je bitkoin valuta.”

Dejvid Mondrus, direktor e-komerc kompanije, je izjavio:

“Mnoge stvari mogu da se koriste kao valuta. Cigarete u zatvoru mi padaju na pamet.”

Erik Gril je CEO CoinOutlet-a. Erik je izjavio:

“So je jedna od najstarijih valuta u svetu, kakao u Južnoj Americi je takođe korišćen kao valuta. Ministarstvo Finansija SAD-a ne može da se složi, jedno odeljenje kaže da je valuta, drugo odeljenje kaže da je roba. Može biti oba.”