DAO (Decentralizovana Autonomna Organizacija) je novi koncept koji je prikupio rekordnih 150 miliona dolara.

Dok svet tek uči o blockchain-u, bitkoinu i Ethereum-u, novi koncept ruši sve rekorde.

Za razliku od korporacija i kompanija, DAO nema svog direktora, upravni odbor, zaposlene... To je bukvalno rečeno - par linija open-source koda. Kod, međutim, omogućava čuvanje novca, bez ljudskog uplitanja ili kontrole, na Ethereum adresi kako bi bilo vidljivo svima.

Mašina mašini

Za razliku od normalnih adresa, koje zahtevaju privatni ključ da bi se sa njih mogla poslati sredstva, adrese DAO smart ugovora ne zahtevaju privatne ključeve. Mašine ne mogu identifikovati individualne korisnike bez unosa podataka od strane korisnika, međutim od drugih mašina ne zahtevaju nikakav unos podataka. Pošto je već potvrđeno da na DAO adresi ima više od 11 miliona Ether-a i da je transakcija validna prema pravilima smart ugovora, nije potrebna dodatna verifikacija, pa samim tim ni privatni ključevi.

Sredstva, stoga, ne mogu biti izgubljena niti ukradena, a ne postoji ni hot wallet koji bi mogao biti hakovan. Adresa pametnog ugovora samo prati pravila koda, zbog čega je DAO autonoman na ograničen način, kao što je automatsko postepeno slanje sredstava ili distribucija povrata od investicije.

Fond za finansiranje projekta

Svako ko želi, može poslati Ether na adresu DAO pametnog ugovora i dobiće DAO token u narednih nekoliko dana. Kada se završi period kreiranja DAO tokena, investitori mogu davati predloge za projekte koje žele da budu finansirani.

Predlog ima 2 komponente: biznis plan i prevod tog biznis plana u kod pametnog ugovora. Kod će analizirati panel kustosa kako bi utvrdili da li kod radi ono što je predviđeno biznis planom, da li je bezbedan ili zlonameran.

Vlasnici DAO tokena

Kada se autentičnost utvrdi, predlog se predstavlja vlasnicima DAO tokena koji ga mogu podržati, odbiti ili predložiti izmene. Neophodan je kvorum od 20% od svih tokena kako bi predlog imao prolaz.

Najviše se očekuje od predloga slock.it-a. Prema Grifu Grinu, portparolu slock.it-a, predlog neće tražiti više od “50% ukupno prikupljenih DAO ETH sredstava“. Procenjuje se da je to cifra od oko 75 miliona dolara koji bi bili utrošeni na Ethereum kompjuter, slocks i viziju Universal Sharing Network-a.

Ostaje još 75 miliona dolara, što je neverovatna suma, koja bi bila investirana u ostale projekte kao što je Ledger Ethereum Wallet, procenjen da košta samo 140.000 dolara.

Jednostavna i besplatna promocija

Jedna od prednosti je otvorenost procesa i verovatno besplatna reklama.

Proces je potpuno otvoren i transparentan, a predlozi su objavljeni na DAOhub stani, ali novi dizajn će ređati predloge po broju glasova i podsticati javnu diskusiju.

Rizici

Koncept je nov i nije jasno kako će funkcionisati u praksi, ali ukoliko bude uspešan, uticaće ne samo na finansijski odsek i VCs (Venture Capital), nego i na upravne odbore, direktore i prirodu samih preduzeća.

Međutim, mnogi ističu da koncept nije testiran i da je eksperimentalan, stoga, nosi mnoge rizike koje ćemo analizirati u naredna 2 članka u kojima ćemo postaviti pitanje da li će DAO propasti ili procvetati.