Tokenizacija je trenutno veoma popularan koncept u sektoru blokčeina, a rezultat su brojni proizvodi koji se kreiraju na blokčeinu.

Blokčein tehnologija doživljava veliki rast i sve veću prisutnost u društvu. Gotovo svaki inovator pronalazi način da implementira blokčein u svoje postojeće proizvode ili potpuno nove.

Efikasnost tokenizacije

Jedan od glavnih razloga za rastuću popularnost tokenizacije je pogodnost koja donosi kvantifikaciju i upravljanje imovinom bilo kog proizvoda. Kada se sredstva tokenizuju, praćenje i pristup vrednosti je pojednostavljen. Olakšava postojećim poslovima i startapima da kvantifikuju svoje proizvode radi efektivne administracije.

Područje gde se tokenizacija pokazala kao efikasna je kraudfanding. Prodaja tokene je trenutno jako popularna u sektoru blokčeina, uglavnom u obliku ICO (inicijana ponuda novčića) projekata. Poslovanja u razvoju i startapi su prepoznali prodaju tokena i ICO projekte kao prikladne načine za širenje i razvoj. Razlog za to je nedostatak regulacije i mogućnost prikupljanja sredstava sa bilo koje lokacije na svetu.

Postoji na hiljade prodaja tokena koja su završene ili su još uvek u toku u sektoru blokčeina. Neki su imali uspeha, neki nisu. Razlika između ove dve grupe najčešće zavisi od kvaliteta njihove prodaje. Kvalitet prodaje se sastoji od nekoliko komponenti koje organizuju prodaju tokena i njeno izvršenje.

Faktori koje treba razmotriti

Prva stvar koja je potrebna za prodaju tokena je dobra ideja, poželjno u obliku proizvoda. Međutim, za neke projekte su dobar poslovni plan i ‘whitepaper’ koji detaljno opisuju ideju bili dovoljni da pokrenu ICO iako nisu imali gotov proizvod.

Drugo, potreban je solidan tim koji može da izvrši plan i isporuči softver ili uslugu onako kako je obećano.

Treća važna komponenta je dobar marketinški tim i početni budžet pošto je za svaki proizvod neophodan početni kapital.

Zapostavljanje ovih detalja ili nedovoljno posvećivanje njima je identifikovano kao glavni razlog za neuspele prodaje tokena.

Uzimajući u obzir gore navedene slučajeve, može se razumeti da neke neuspešne prodaje tokena možda nisu rezultat potpuno lošeg proizvoda. Bilo koji od navedenih faktora bi mogao biti odgovoran za projekat koji nije postigao očekivani nivo uspeha. Na primer, brilijantna ideja sa pravim timom, ali pogrešan pristup marketingu može dovesti do neuspešnog krajnjeg rezultata.

Postojeći blokčein servisi

Potreba za efikasnim odeljenjima je razlog zašto postoje specijalizovani startapi koji se fokusiraju na različite aspekte izgradnje projekta. Kompanije kao što su Never Stop Marketing, MarketAcross, ICOPromo su neke od različitih PR kompanija u ekosistemu koji nude profesionalne marketinške usluge, naročito za startape. Kompanije poput TokenLab-a su otišle korak dalje i nude kompletan paket, gde klijent treba da predstavi ideju i pruži neke informacije, a TokenLab će izvršiti kompletan ICO projekat od tokenizacije do marketinga.

Pojavom ovih profesionalnih servisa koji služe kao podsticaj za startape u sektoru možemo da očekujemo da ćemo verovatno doživeti veći priliv novih blokčein proizvoda i adaptaciju postojećih na blokčein.