Postoji sve veća neizvesnost među bitkoinašima kakva im se sudbina smeši u bliskoj budućnosti.

Kako se približava dan odluke o problemu skaliranja, ishod konsenzusa je sve neizvesniji jer su SegWit2x i SegWit Support zvanično prestigli Emergent Consensus.

Bitkoinu i dalje preti podela

Međutim, uticaj onoga što se očekuje 1. avgusta 2017. godine je širi od očekivanog poboljšanja efikasnosti transakcija u okviru bitkoin mreže.  

Zbog sukobljenih strana koje se i dalje koškaju, raskid je moguć. Zbog toga je sve neizvesno, a to dovodi do brojnih spekulacija i predviđanja o tome šta će biti sa bitkoinom i kripto-ekosistemom uopšte.

Majkl Vogel, direktor u Netcoins-u, potvrdio je da su SegWit2x i SegWit Support zvanično prestigli Emergent Consensus, a to vidi kao značajnu prekretnicu.

Važno je imati rezervni plan

Vogel napominje da će 1. avgusta biti sledeća važna prekretnica, objašnjava da sve dok se SegWit ne aktivira na mreži korisnici bitkoina neće imati priliku da iz ličnog iskustva iskuse rešenje za problem skaliranja.

Vogel navodi:

“Ako aktivacija SegWit-a rešava pitanja koja su se pojavljivala poslednjih nekoliko meseci, onda će ishod biti pozitivan. Međutim, u smislu očuvanja bogatstva bitkoin i kriptovalute su u početnoj fazi razvoja, tako da je važno da imate rezervne planove. Bez obzira na to i dalje smo optimisti i jako verujemo u bitkoin kao sredstvo očuvanja vrednosti i kao valutu.”

Čuvajte bitkoine van mreže

Aleksandar Matanović iz EC District-a izražava svoju zabrinutost u vezi rasprave oko skaliranja.

“Malo sam umoran od čitave drame oko skaliranja. Kada se ovo skaliranje završi, na ovaj ili onaj način, ubrzo nakon toga  trebaće nam novo.”

Matanović napominje da bi reakcija bitkoin korisnika u vezi skaliranja zavisila od ličnih motiva i razloga za učestvovanje.

Matanović je mišljenja da investitori verovatno brinu o forku, dok se špekulanti verovatno raduju, jer ako je jedna stvar sigurna za narednih nekoliko meseci, to je nestabilnost.

Dakle, Matanović sugeriše da je najbolji pristup usred takvog haosa “da se smirite, da zadržite bitkoine i ne prodajete”.