Britanska multinacionalna kompanija za bankarstvo i finansijske usluge Standard Chartered (SC) otkrila je da radi na blokčein pilot projektu za bankarske garancije koristeći R3 Corda blokčein tehnologiju u saopštenju za javnost u četvrtak, 30. avgusta.

U partnerstvu sa Siemens-ovim finansijskim rukovodstvom Siemens Financial Services (SFS) i trgovinskom platformom TradeIX, pilot projekat je počeo da radi u martu i ima za cilj da bude završen do kraja 2018. godine.

Ako bude uspešan, projekat će "digitalizovati trgovinu i iskoristiti podatke u realnom vremenu kako bi postigao dobit efikasnosti i transformisao način finansiranja trgovine", zamenik šefa trgovinskih proizvoda SC Samjuel Matev je komentarisao. "Budućnost trgovine će se vrteti oko podataka", dodao je Matev.

Bankarske menice su područje “velike papirologije”, što potvrđuju navodi stranaka. Prvo blokčein rešenje za bankaraki sektor da postojeće prakse značajno usmeri ka potpunoj digitalizaciji procesa, od iniciranja bankarakih menica do obrade potraživanja.

"Verujemo da je globalna trgovina na vrhu digitalne multi level transformacije, koja će revolucionirati kompletni poslovni i operativni model", nastavio je izvršni direktor TradeIX-a Rob Barnes.

Ova vest označava dalju implementaciju za platformu Corda konzorcijuma R3, nakon što je prošle nedelje Tajlandska banka objavila da koristi tehnologiju za stvaranje digitalne valute centralne banke.

Interesovanje SC-a za podršku operativnih procesa korišćenjem blokčeina, malo je iznenađujuće, s obzirom da je samo u 2014. izgubio 200 miliona dolara u prevari, izveštava Cointelegraph.


 

Pripremio: Nikola Mosurović