Iako ima rogobatan naziv ovo je vrlo jednostavna strategija. Ukoliko želite da postepeno gradite vaš portfolio, odnosno ulažete određene iznose koje ste izdvojili za ulaganje krajem godine, meseca ili nedelje - ova strategija je ko stvorena za vas.

Dollar-cost averaging (DCA) se odnosi na praksu investiranja fiksnih iznosa u redovnim intervalima (na primer, 2.000 dinara svake nedelje). To je strategija koju koriste investitori koji žele da smanje uticaj volatilnosti na svoje investicije i smanje izloženost riziku.

Termin “Dollar-cost averaging” je skovan zbog toga što takva strategija otvara potencijal za smanjenje prosečne cene ukupnog iznosa kupljene imovine. Kao rezultat toga, investitor bi mogao da kupi manje imovine dok je cena relativno visoka, a više jedinica te imovine kako cena pada. Drugim rečima, investitor bi ušao u poziciju postepeno, umesto da to uradi jednim potezom. 

Primer:

Lazar i Milica su odlučili da 1. januara 2018. godine kupe 1 BTC. Međutim, oni imaju različite profile i različite investicione strategije. S jedne strane, Lazar želi da svake nedelje kupi BTC za 500 dolara dok ne sakupi 1 bitkoin:

Lazar je uspeo da akumulira 1 BTC za ukupnu cenu od 9.500 dolara u periodu od pet meseci, investirajući 500 dolara svake nedelje bez obzira na volatilnost cene.

Milica nije želela da koristi ovu strategiju:

Milica je kupila 1 BTC 1. januara, sa ukupnim troškovima ulaganja od 13.400 dolara. Ovakav primer nam pokazuje koliko DCA strategija može da bude korisna. U ovom slučaju, Milica je platila znatno više od Lazara, kupivši 1 BTC odjednom i nije imala mogućnost da kupi po nižoj ceni jer je odlučila da uđe na tržište jednim potezom.  

ECD servis je uveo ovu uslugu na svojoj platformi pod nazivom “Trajni nalog”. Korisnici su u mogućnosti da sami odrede dinamiku za kupovinu kriptovalute (BTC, BCH, ETH, LTC).

Uslugu “Trajni nalog” mogu da koriste svi ECD korisnici koji imaju korisnički nalog na platformi sa statusom “lično verifikovan”. Neophodno je da kontaktiraju korisnički servis kako bi dostavili: iznos u RSD, datum u mesecu kada žele da usluga bude realizovana, kriptovalutu koju žele da kupe i kripto adresu na koju žele da im se kriptovaluta pošalje. Nakon toga, korisnik će dobiti potpune instrukcije za uplatu. Sa tim instrukcijama kontaktira svoju banku gde se informiše o načinu postavljanja trajnog plaćanja ka ECD servisu.

ECD je jedan od najaktivnijih i najrenomiranijih subjekata na domaćoj kripto sceni. Osnovan je 2012. kao servis za posredovanje pri kupovini i prodaji bitkoina. Danas ECD ima svoj servis za otkup i prodaju bitkoina (BTC), itirijuma (ETH), lajtkoina (LTC) i bitkoin keša (BCH) mrežu kripto automata (ATM) koja se neprestano širi, kao i brojne aktivnosti koje podstiču širenje svesti o bitkoinu i kriptovalutama. Zajedno sa prijateljima iz pivare Dogma i Beer Pong bara organizuju prvi internacionalni “Beer pong turnir” u pivari Dogma 31. avgusta. 

Nedavno je ECD servis proširio svoje usluge na region sa kompanijama u Makedoniji i Crnoj Gori. U saradnji sa Univerzitetom Metropolitan organizuju kurs sa radionicama pod nazivom “Bitkoin i kriptovalute sa biznis aspekta”. Kurs je u trajanju od četiri nedelje, a prvo predavanje će biti 12. oktobra.