Stanford je otvorio centar za istraživanje blokčeina, koji je delimično podržala Itirijum fondacija, objavljeno je juče, 20. juna, na veb stranici Stanford Engineering.

Univerzitet je navodno osnovao centar kako bi ispitao kako blokčein tehnologija može da transformiše tradicionalne poslovne interakcije, prema njihovom zvaničnom saopštenju.

Osnivač itirijuma (ETH) Vitalik Buterin tvitovao je o svojoj podršci, a očigledno i njegove fondacije, za blokčein inicijativu 20. juna:

Pored itirijum fondacije, centar za istraživanje blokčeina dobio je podršku od Procotol Labs-a, Interchain Foundation, kripto berze OmiseGO, DFINITY Stiftung-a i PolyChain Capital-a.

Preliminarni petogodišnji istraživački program predvode profesori informatike Den Bone i David Mazier, a uključi će i druge Stanfordove profesore inženjeringa, fizike elementarnih čestica i prava. Pored istraživanja blokčeina, inicijativa će takođe razviti kurseve o implementaciji blokčeina, od potencijalne uloge u finansijskom sektoru do upravljanja podacima u drugim sferama.

U stanfordskom postu, stručnjak za kriptografiju i bezbednost računara Bone je rekao da će "blokočein postati sve kritičniji za poslovanje na globalnom nivou", dodajući:

"Stanford treba maksimalno da se potrudi da primeni i razume mnoge efekte ove tehnologije. [...] Kada uđete u detalje, brzo shvatite da će ovo područje generisati brojne doktorske disertacije širom oblasti informatike i izvan toga."

Edukaciju o blokčeinu nude i drugi univerziteti širom sveta, a jedan australijski istraživački univerzitet je pokrenuo blokčein kurs u februaru, a Ripl (XRP) je donirao 50 miliona dolara početkom juna na sedamnaest univerziteta širom sveta kako bi podržao programe blokčein edukacije.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić