Starbaks, američki prodajni lanac kafe, planira da integriše Azure blokčein servis Microsoft-a u svojoj proizvodnji, izveštava GreekWire 6. maja.

Starbaks je prvi put najavio svoju “od zrna do šolje” inicijativu 2018. godine, tvrdeći da će raditi sa poljoprivrednicima u Kostariki, Kolumbiji i Ruandi kako bi testirali sistem za praćenje zrna kafe koji je zasnovan na blokčeinu. Sistem će navodno omogućiti kupcima da prate proizvodnju svoje kafe, a projekat će takođe omogućiti finansijske prilike za poljoprivrednike.

Obe kompanije su predstavile brojne zajedničke inicijative danas na ‘Build’ konferenciji Microsoft-a, izveštava GreekWire. Ostali projekti uključuju mogućnost predviđanja proizvoda koji se naručuje i povezivanje IoT uređaja u raznim Starbaks lokacijama.

Azure blokčein usluga Microsoft-a najavljena je 2. maja, kao što je prethodno saopštio Cointelegraph. Azure blokčein servis je blokčein-kao-usluga (BaaS) platforma koja trenutno podržava Quorum, platforma zasnovana na itirijumu JPMorgan Chase-a. Novi Microsoft-ov BaaS navodno će pojednostaviti upotrebu konzorcijum blokčein mreža, od stvaranja do modifikacije.

Ranije ove nedelje, pojavili su se detalji koji ukazuju na to da će Starbaks prihvatiti plaćanje bitkoinom (BTC) na osnovu ugovora sa američkom kripto platformom Bakkt. Bitkoini neće završiti na blokčeinu, jer će se kriptovaluta odmah prebaciti u fiat valutu.


Pripremio: Marko Mihajlović