Blokčein startap nChain, udružen sa čovekom koji je jednom prilikom rekao za sebe da je tvorac bitkoina (BTC), dobio je tri patenta za bitkoin keš (BCH) od strane Evropskog zavoda za patente (EPO), prema zvaničnoj izjavi od 11. jula.

Tri nova patenta odnose se na razvoj novih metoda zaštite digitalnih prava koristeći blokčein tehnologiju i određivanje blokčeina bitkoin keša (BCH) kao standardnu tehnologiju na kojoj se prikazuju transakcije. Prvi patent naveden u nChain-ovoj objavi nazvan je "Metoda i sistem za verifikaciju vlasništva nad digitalnom imovinom koristeći distribuiranu heš tabelu i peer-to-peer distribuirani registar", dok su druga dva patenta nazvana "Metoda i sistem za verifikaciju vlasništva nad digitalnom imovinom koristeći distribuiranu heš tabelu i peer-to-peer distribuirani registar."

Glavni naučnik nChain-a Kreg Rajt - koji je poznat po tome što je rekao za sebe da je on anonimni pronalazač bitkoina, Satoši Nakamoto, još 2016. godine - predviđao je da će 2018. biti "godina" za bitkoin, koji on spaja sa bitkoin kešom.

Prošle jeseni, Rajt, australijski preduzetnik i informatičar, naizgled je priznao da on zapravo nije tvorac glavne kriptovalute.

U februaru 2018. godine, protiv Rajta je podneta tužba od 5 milijardi dolara - kako bi nadoknadio za navodno ukradene bitkoine - imovinu Dejvida Klejmana. Klejman je bio stručnjak za informatiku i stručnjak za sajber bezbednost, za koga mnogi sumnjaju da je bio jedan od tvoraca bitkoina.