Državna banka Indije (SBI) planira da pokrene beta verziju sistema pametnih ugovora koji su zasnovani na blokčeinu, koji je razvio konzorcijum BankChain u decembru 2017. Konzorcijum, koji je pokrenut u februaru, u svom sastavu ima 27 banaka koji ima za cilj razvoj blokčein rešenja koja bi dodatno unapredila efikasnost bankarskog sistemu u Indiji.

Prema šefu za inovacije u SBI-u, Sudinu Baraokaru, pametni ugovori će biti testirani prvo za "jednostavnije stvari"  kao što su sporazumi o neobjavljivanju. Dodao je da se većina njihovih internih procesa može ostvariti koristeći tehnologiju.

"Mnogo internih procesa može biti ugovoreno. Mi imamo puno IT nabavki i puno toga se može implemenirati pomoću blokčeina."

SBI je planirao inovacijski centar i BankChain inicijative

Prema Baraokaru, državna banka takođe planira uspostavljanje inovacijskog haba u Mumbaiju. Centar će se koristiti za istraživanje i razvoj (R & D) o novim tehnologijama kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje i blokčein tehnologija. Objekat je dizajniran za hostovanje hakatona i startap inkubatora. Predložni centar je trenutno u fazi projektovanja i trebalo bi da bude pokrenut sredinom 2018. godine.

U međuvremenu, konzorcijum BankChain je pokrenuo platform KYC (know your customer) koja je maja 2017. nazvana ClearChain. Platforma je namenjena omogućavanju bankama da dele podatke svojih klijenata među svojim članovima. Među informacijama koje se mogu deliti su podaci o bankovnim transferima i istražnim izveštajima, uključujući izveštaje sumnjive aktivnosti (SAR).

Konzorcijum BankChain je osnovan u februaru 2017. godine. SBI je bio prvi član grupe. Do ovog trenutka organizacija ima 22 indijske banke, uključujući DCB Bank, Axis Bank i ICICI Bank, kao i članove pet banaka sa Bliskog istoka.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić