Američko osiguravajuće društvo State Farm testira blokčein kako bi ubrzalo proces subrogacije za polise osiguranja motornih vozila, navodi se u saopštenju objavljenom 10. decembra.

State Farm je velika grupa kompanija osiguranja i finansijskih usluga koji pružaju osiguranje za automobile u SAD-u. Organizacija je rangirana kao 38-a na Fortune 500 listi kompanija iz 2018. godine. Po podacima sa sajta kompanije, ona obrađuje 38.300 zahteva na dan i ima skoro 519.000 naloga u investicionim fondovima.

State Farm radi na blokčein rešenju koji bi ubrzao proces subrogacije u industriji osiguranja. Subrogacija je zakonsko pravo većina nosilaca osiguranja za legalno sprovođenje štete koje je uzrokovalo treće lice i obično je poslednji deo procesa potraživanja od osiguranja.

State Farm navodno testira blokčein rešenje zajedno sa još jednom osigarujućom firmom, kako bi videli da li blokčein može da smanji vreme potrebno da se završi proces subrogacije tako što automatski sastavi sve količine plaćanja subrogacije.

Prema Majk Fildsu, čelo odseka State Farm-a za inovaciju, “subrogacija je ručni proces koji oduzima previše vremena i uglavnom zahteva da se fizički čekovi šalju po zahtevu. Dodao je:

“Blokčein nam je pomogao da bezbedno automatizujemo ručni proces i stvorimo trajni zapis transakcija za svako plaćanje, koje se može lako verifikovati. Takođe ima potencijal da smanji vreme potrebno za korisnike da dobiju nadoknadu.”

Osiguravajuće kompanije širom sveta su integrisale blokčein tehnologiju u njihov sistem. Prošlog meseca, japanska osigurajuća kompanija Sompo je započela saradnju sa panafričkom platformom za digitalno plaćanje BTC Africa, poznato još kao BitPesa. Partnerstvo se fokusira na “digitalizaciju usluga za međunarodno slanje novca”

U septembru, Narodna osiguravajuća kompanija Kine (PICC) je započela saradnju sa blokčein platformom VeChain i kompanijom za upravljanje rizika DNV GL kako bi svoje poslovanje učinili efikasnijim kada je vreme i trošak u pitanju. Partnerstvo takođe ima za cilj da poboljša sprečavanje prevara, usaglašenost KYC protokola, kao i bolje iskustvo reklamacija.

U međuvremenu, kompanija za istraživanje tržišta MarketsandMarkets je predvidela da će blokčein na tržištu osiguranja do kraja 2023. godine porasti do 1,4 milijardi dolara, sa godišnjem rastom od 84,9%.

 

Pripremio: Marko Mihajlović