Danas je Valve izdao saopštenje da njihova platforma za igre Steam više neće prihvatati bitkoin plaćanja zbog visokih naknada i neverovatne nestabilnosti. Valve navodi da su transakcione takse, koji se u bitkoin procesu plaćanja Bitpay-u nameti za kompaniju, premašile 20 dolara prošle nedelje. Naknada za transakcije bila je samo 20 centi prošlog proleća kada je Valve počeo da prihvata digitalnu valutu za plaćanje.

Platforma Steam je počela da prihvata bitkoin u aprilu 2016. godine, kada je valuta trgovala sa oko 450 dolara. Ironično je da se Valve žali na bitkoinovu visoku nestabilnost; da su zapravo držali bitkoine koje su primili umesto što su ih odmah prodavali, oni bi sada bili bogataši.

Valve o bitkon volatilnosti:

"Istorijski gledano, vrednost bitkoina je nestabilna, ali stepen volatilnosti postao je ekstreman u poslednjih nekoliko meseci, gde se dešavalo da dođe do promene od 25%  u vrednosti tokom jednog dana. Ovo stvara problem za kupce koji pokušavaju da kupe igre sa bitkoinom."

Iako je bitkoin volatilnost svakako problematična u pogledu finansijskih tokova i poslovnog planiranja, dugoročno gledano valuta je uvek imala rast u ceni.

Visoke naknade

Valve se t žali na visoke naknade za korišćenje bitkoin mreže:

"Proteklih nekoliko meseci smo videli povećanje nestabilnosti u vrednosti bitkoina i značajno povećanje naknada za procesiranje transakcija na bitkoin mreži. Na primer, naknade za transakcije koje idu na teret korisnika bitkoina ove godine porasla je skoro do 20 dolara za transakciju prošle sedmice (u poređenju sa približno 0,20 dolara pre devet godina). Na žalost, Valve nema kontrolu nad iznosom naknade. Ove naknade rezultiraju nerazumno visokim troškovima za kupovinu igara prilikom plaćanja bitkoinom."

Valve nije sam; mnogi su se dugo žalili na visoke naknade u bitkoin prostoru. Bitcoin Core programeri, nakon odbijanja predloženog povećanja veličine bloka, izneli su svoje nade za rešenje - “Lightning Network". Ova mreža će premestiti transakcije van lanca, teoretski održavajući sigurnost dok drastično smanjuju naknade i vreme potvrđivanja.

Mnogi u sektoru digitalnih valuta zagovaraju upotrebu bitkoina kao digitalnog zlata, a ne kao metod plaćanja. Maks Kajzer veruje da bi cena bitkoina mogla da dostigne do 100.000 dolara zbog svoje korisnosti kao čuvara vrednosti, dok bi druge valute mogle da se koriste za plaćanja. Keizer je napisao:

"Deš se pojavljuje kao klauzula za kripto plaćanje dok se bitkoin naziva Gold 2.0. Predlažem one koji su bili razočarani bitkoin debatom da se prihvati Deš za plaćanja i napusti Bitcoin Core na miru da nastavi rada na Gold 2.0."


 

Pripremio: Nikola Mosurović