Fondacija Stellar Development najavila je imenovanje bivšeg glavnog operativnog direktora u IT neprofitnoj Mozilla-i, Dinal Dikson, kao novog izvršnog direktora. Kompanija je najavila taj događaj putem saopštenja objavljenog 14. marta.

Sadašnji izvršni direktor i suosnivač fondacije, Džed MekKejleb, sada će se fokusirati na mrežni protokol i strategiju usvajanja kao glavni arhitekta. Prema saopštenju za štampu, tokom svog rada u Mozilla-i, Dikson je navodno vodila borbu kompanije za neutralnost mreže i kontrolu nad ličnim podacima.

MekKejleb je komentarisao u saopštenju za medije, navodeći da će Diksonino zagovaranje za otvoreni internet, enkripciju i privatnost biti neophodno za organizaciju, pored iskustva u vođenju operacija, poslovanja i rada na politici u Mozilla-i.

Mozilla je prvenstveno poznata po veb pretraživaču Mozilla Firefox, jednom od vodećih veb pretraživača koji je prvi put pušten u rad pre 16 godina, u septembru 2002. godine. Kompanija je takođe objavila u avgustu da će blokirati cryptojacking malvere za pretraživače u budućim verzijama.

Kako je u februaru objavila kompanija Cointelegraph, kompanija za istraživanje i razvoj blokčein protokola imenovala je istraživača Itirijum Fondacije Vlada Zamfira za glavnog arhitektu za konsenzusni protokol.

Takođe u februaru, bivši izvršni direktor Goldman Sachsa Marko Lim navodno je imenovan za upravnog partnera u hedž fondu MaiCapital, zasnovanom na blokčeinu i kriptovalutama. U istom mesecu, firma TrueDigital Holdings sa sedištem u Njujorku najavila je imenovanje nekadašnjeg glavnog operativnog direktora kompanije Bridgewater Associates, Tomasa Kima, za novog izvršnog direktora.

 

Pripremila: Majda Petrović