Mycelium, dobro poznata bitkoin kompanija, najavila je izbacivanje dugo očekivane kartice. Korisna funkcija za korisnike je da je nepotrebna internet konekcija za međusobne transakcije.

“Pokrenuli smo karticu u CARTES SECURE CEONNEXIONS pre dve nedelje“, potvrdio je Aleksandar Vasilenko, CTO Mycelium-a za Cointelegraph. To je najveća globalna manifestacija koja spaja menadžere iz oblasti plaćanja i identifikacija.

Korisne funkcije

Mycelium omogućava obavljanje transakcija sa kartice na karticu kao i transakcija između potrošača i trgovaca. Sistem plaćanja se svodi na izdavanje kartica potrošačima i distribuciju POS uređaja trgovcima. Pošto su zapis podataka i sigurnost bazirani na blockchain-u, fizička infrastruktura se čuva jednostavno i jeftino.

Mycelium i ostali sistemi plaćanja

Osnovna razlika pri poređenju Mycelium-a sa ostalim sistemima plaćanja je niska cena operativnih troškova. Ne zahteva nikakvo postavljanje mreže, a samim tim nema ni troškove održavanja iste. Operativni troškovi su mnogo manji od tradicionlanih sistema plaćanja.

Džek Čeng, odgovoran za medije i marketing u ANX Internatiional (kompanija koja nudi brojna blockchian rešenja na globalnom tržištu) je komentarisao:

“Fokus je previše bio na tehnološkom aspektu Bitcoin-a. To je usporilo usvajanje novih tehnologija jer trgovci i kompanije nisu tehnolozi, a stvari trebaju biti što jednostavnije kako bi ih kompanije i potrošači usvojili i prihvatili. Oni su praktični i traže samo rešenja koja im mogu unaprediti poslovanje ili ugođaj, a to ne mora nužno biti najnovija tehnologija.“

Za razliku od tradicionalnih sistema plaćanja, Mycelium ne traži od trgovaca da kupe POS terminale, potrošačima da podese servere, procesorima plaćanja da izgrade velike centre za čuvanje podataka. Cilj kompanije je povezivanje potrošača i trgovaca na najjednostavniji, poznat, pouzdan i pogodan način.

Naravno, kompanije koje nude klasične debitne kartice ne dele istu viziju sa Mycelium-om. Jedna od njih je i Bit-X. Aleks Šulc, CEO kompanije, nije mogao da da zvaničan komentar, jer smatra da je Mycelium-ov proizvod potpuno drugačiji i nije uporediv sa BitX debitnom karticom. Ali, Marko Đovani, šef marketinga BitX, dao je nezvaničnu izjavu:

“Ne možete koristiti ovu karticu svuda. To nije debitna kartica, već bitkoin kartica, poput minijaturnog wallet-a. Na primer, ne možete da odete u restoran ili prodavnicu i kupite nešto sa tom karticom, a sa BitX karticom možete.“