Firma koja se bavi berzanskom analitikom Trefis nedavno je snizila svoju prognozu cene za bitkoin (BTC) sa 15.000 dolara na 12.500 dolara, navodi se u blogu od 5. juna.

Lowering Our Year-End Bitcoin Price Target To $12,500 Due To Weaker Transaction Volume Outlookhttps://t.co/Plya7iHWKo

— TREFIS (@Trefis) June 6, 2018

Trefis-ova prognoza za BTC zasniva se na zakonima ponude i potražnje, gde je potražnja broj korisnika i iznos transakcija, a ponuda je broj dostupnih BTC-a. Trefis je istakao značajne nedavne gubitke u ukupnom prometu transakcija širom kripto berzi i pripisuje višak ponude i naknadnog pada cene na odluku Mt.Gox-a da prebaci BTC na berze ovog proleća.

"Prilagođavanje naše prognoze za količinu transakcija…vodi do cene za kraj godine od oko 12.500 dolara - što je manje od naše ranije procene od 15.000 dolara."

Trefi-ov interaktivni procenjivač cene bitkoina odražava broj jedinstvenih BTC korisnika, kao i obim transakcija za svaki mesec do kraja 2018. godine. U vreme pisanja, tržišna kapitalizacija BTC-a iznosila je 131 milijarde dolara prema Coinmarketcap-u.

Trefis je napomenuo da iako je glavna kriptovaluta zabeležila neku dobit u poslednjim danima maja, i dalje je naglo opala tokom meseca dostigavši mesečni minimum nakon što je zamalo dostigla vrednost od 10.000 dolara.

Nedavno je niska kapitalizacija kripto tržišta zabeležena u studiji holandske vlade. Studija je utvrdila da nizak obim trgovanja pored minimalne institucionalne izloženosti čini da kriptovalute predstavljaju nizak rizik za finansijsku stabilnost zemlje.

Ranije u maju, blokčein preduzetnik Spenser Bogart tvrdio je da će se bitkoinom krajem godine trgovati "barem" iznad 10.000 dolara, takođe tvrdeći da je većina altkoina verovatno "precenjena".

Dok sveukupne procene bitkoina za kraj godine pokazuju opadajući trend, Tomas Li iz Fundstrata je nedavno rekao da i dalje očekuje da će do kraja ove godine bitkoin dostići cenu od 25.000 dolara.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić