Nemačko tržište hartija od vrednosti i Nemačka berza (Deutsche Börse) će potrošiti 270 miliona evra (oko 315 miliona dolara) na ulaganja u nove tehnologije, uključujući i blokčein, prenosi Finextra, 30. maja.

Plan potrošnje deo je korporativne strategije za 2020. godinu, što će uključiti 350 otkaza na pozicijama, big data analize, cloud, računarstva, robotike i veštačke inteligencije. Nemačka berza, deveta najveća berza na svetu, napominje da plan uključuje i stvaranje nekoliko stotina novih radnih mesta u ovim sektorima u budućnosti.

Što se tiče blokčein razvoja, Nemačka berza razmatra kako tehnologija može da "kreira nove linije poslovanja i odgovarajući profit".

Teodor Veimer, izvršni direktor Nemačke berze, izjavio je u vezi sa celokupnim planom potrošnje:

"Nemačka berza se priprema za budućnost i za dalji rast na najbolji mogući način. Još više ćemo se fokusirati na skalabilnost našeg poslovnog modela i na poboljšanje naših operativnih procesa."

Krajem marta su izjavili da će objaviti vodeću platformu za hartije od vrednosti zasnovanu na blokčein tehnologiji, u saradnji sa HQLAx na Corda blokčein platformi konzorcijuma R3. Kasnije je kompanija dodala da neće sarađivati sa kompanijama koje se bave kriptovalutama, za implementaciju platforme zbog bitkoinove (BTC) volatilnosti.

Međutim, upravo prošlog vikenda iz Nemačke berze su izjavili da su "duboko u analizama" proučavajući mogućnosti integracija sa kriptovalutama.


 

Pripremio: Nikola Mosurović