Stočna zadruga “Grass Roots Farmers’”, koja se nalazi u Arkanzasu, je potpisala partnerski ugovor sa britanskom kompanijom “Provenance” sredinom 2017. godine, u pokušaju integracije blokčein tehnologije u praćenju porekla mesnih proizvoda.

Upotrebom ove tehnologije kupcima se omogućava da prate kretanje proizvoda od farme do njihovog stola za ručavanje.

Očekivana transparentnost proizvodnje koja će biti omogućena korišćenjem blokčeina će podupreti poverenje potrošača jer će biti više informisani o kvalitetu i poreklu proizvoda koje kupuju.

Ostali planovi stočne zadruge

Poljoprivrednici koji proizvode mesne proizvode će stavljati QR kodove na svoje proizvode.

Potrošači koji kupuju proizvode mogu da koriste šifre kako bi ih pratili uz pomoć blokčein platforme koju će obezbediti “Provenance”.

Uz pomoć ove tehnologije potrošači mogu da saznaju kako su životine uzgajane, kao i informacije o osobama koje su učestvovale u njihovom uzgoju.

Promene ponašanja potrošača

Predsednik “Grass Roots Farmers’” zadruge Kodi Hopkins smatra da američki potrošači pokazuju sve više interesovanja za poreklo hrane koju jedu.

Navodi podatke iz studije koja pokazuje da 83% potrošača traži više informacija o sadržaju prehrambenih proizvoda.

“Kada sam saznao za ovu tehnologiju, pomislio sam: “Ovo je rešenje!”. To je savršen način da “Grass Roots Farmers’” ponudi kompletnu transparentnost. “Provenance” je razvila platformu koja obezbeđuje ravnopravan položaj za male farme i obezbeđuje informacije za potrošače.”

Blokčein tehnologija obezbeđuje potpuno nove procese u lanac snabdevanja uključujući istraživanje i razvoj, poljoprivredu, isporuku i druge.