Blythe Master, novi blockchain startap, dobiće ogromno ulaganje od Wall Street-a u 2016. godini. Šta ovo zaista znači za blockchain tehnologiju i kakav uticaj će to imati na bitkoin tržište?

Bilo je dosta uzbuđenja u bitkoin svetu zbog vesti o investiciji Wall Street-a u blockchain.  Cointelegraph je tražio stručna mišljenja da bi što jasnije razumeli šta je Blyth, ko su njihovi saradnici, da li vredi obratiti pažnju na to.

Ne vrti se sve oko bitkoin blockchain tehnologije

Skot Bambasinjo je podpredsednik AlphaPoint-a, kompanije za finansijske tehnologije koja pokreće menjačnice digitalnih valuta.

Skot je pojasnio da Wall Street nije investirao u bitkoin blockchain tehnologiju, već je uloženo u razumevanje mogućnosti blockchain-a. Kaže da Wall Street procenjuje blockchain tehnologiju u kontekstu smanjenja troškova. Izjavio je:

“Bitkoin blockchain radi neke stvari veoma dobro, ali nisam siguran da može da ispuni sve potrebe Wall Street-a, pa bi zbog toga postojala potreba za još jednim blockchain rešenjem.”

Na pitanje da li je taj razvoj dobar po bitkoin, odgovorio je:

“Da, to je dobra stvar za bitkoin, ali nemojmo pogrešno shvatiti da postoji Wall Street navala na bitkoin i blockchain.”

Wall Street-ovo interesovanje je fokusirano na privatni blockchain

Džonatan Čester, osnivač i predsednik Bitwage-a, jasno je izjavio na šta je fokusirano interesovanje Wall Street-a:

“Wall Street je veoma zainteresovan za privatni blockchain. To ima smisla kada pogledate šta se dešava iza kulisa servisa za internacionalna plaćanja. A ja ću vam reći – to je haos.”

Objasnio je:

“Banke trenutno ne mogu jedna drugoj samo poslati novac elektronskim putem jer ne postoji poverenje prema strani koja ga šalje. Da li uopšte imaju novac koji šalju? Umesto toga, banke imaju takozvane korespodentne račune. Pa se novac prenosi interno sa jednog računa banke pošiljaoca na korespondentni račun banke primaoca koji je otvoren u banci pošiljaoca. Pošto nemaju sve banke korespodentne račune međusobno, one postaju međusobno povezane putem lavirinta korespodentnih računa kako bi slale novac jedne drugima, a svaki posrednik ima svoju proviziju, a takođe dolazi do vremenskog odlaganja transakcija.”

Gospodin Čester smatra da privatni blockchain neće rešiti bankarske probleme zbog internacionalnih ograničenja njihovih tokena. Kaže da tokeni na privatnom blockchain-u ne mogu funkcionisati kao mehanizam poravnanja između zemalja.

Sve je vezano za smanjivanje troškova

Džonatan je nastavio:

“Ispada da postoji još jedan problem sa internacionalnim transakcijama, a to je činjenica da kada se sredstva premeštaju između korespodentnih računa, banke nemaju uvid u to gde su zapravo sredstva ukoliko nisu na njihovom računu. To podiže troškove kada se sredstva zagube između banaka (što se često dešava, ali mi kao korisnici to vidimo samo kao odloženu transakciju) zbog vremena i radne snage neophodne za pronalazak tih sredstava. Blockchain neće unaprediti mehanizme poravnanja, ali će prednost biti u unapređenoj transparentnosti. To znači da će biti moguće da banke otkriju tačno gde su sredstva u procesu tranzita, a stoga drastično će se smanjiti troškovi i odlaganja transakcija.”

Na kraju krajeva, sve će se svesti na bitkoin blockchain

Na pitanje kakav će uticaj na bitkoin tržište imati ovaj razvoj, Džonatan je odgovorio:

“Verovatno neće imati trenutan uticaj na bitkoin tržište. Međutim, imaće na dugoročnom planu. Startapi i manje kompanije neće imati pristup privatnim blockchain-ovima kreiranim od strane Wall Street-a i okretaće se javno dostupnom blockchain-u. Imajući u vidu da je bitkoinov blockchain najsigurniji, startapi će se okretati njemu. Sa boljim mehanizmima poravnanja, startapi koji rade sa bitkoin blockchain-om će unaprediti usluge banaka. Banke, kako se budu privikavale na blockchain tehnologiju, tražiće bolje mehanizme poravnanja kako bi se takmičile sa ovim startapima ili bi ih kupovale. Bilo kako, banke će se uključiti. A kada se to bude desilo, ne vidim kako bi bitkoin tržište išlo na dole.”