Nakon niza loših vesti iz Kine, stiže još jedna. Jedan od vodećih stručnih saradnika Narodne banke Kine je osudio ideju kriptovaluta unutar kineskog finansijskog sistema.

Negativne vesti, poput onih o zabrani ICO projekata, zatvaranju menjačnica kriptovaluta i najnovijim glasinama o “Velikoj zaštitnoj mreži” protiv stranih menjačnica, su pogodile tržište. Međutim, nakon što je vrednost pala za 30% u odnosu na najveću vrednost ikada tržišta se polako stabiliziju i prihvataju odnos Kine kao normu.

Moguće je i da veruju da će posle devetnestog kongresa Komunističke partije Kine ICO projekti i menjačnice biti ponovo dozvoljeni. Nasuprot tim uverenjima, Žou Đeng, naučni saradnik na Kineskoj akademiji društvenih nauka odseka za finansije, je u nedavnom intervjuu odbacio takve ideje.

Nakon što je govorio o porastu kriptovaluta i kvazi digitalnih valuta, on navodi:

“Nadzorni organi moraju da preduzmu stroge mere kako bi obezbedili da realan monetarni i finansijski sistem ostane stabilan.”

Na pitanja da li očekuje da kada se situacija stabilizuje vlast ponovo omogući privatne kriptovalutne transakcije, njegov odgovor je bio odričan.

On dalje nastavlja sa tvrdnjom da kriptovalute predstavljaju realnu pretnju finansijskoj stabilnosti i da se moraju ukinuti - jedina mogućnost je zamena privatnih kriptovaluta sa kriptovalutama koje izdaje Narodna banka Kine.