U sklopu promovisanja Bitkoin Asocijacije, bitkoin SV (BSV) je dodelio doktorantu na Univerzitetu u Kembridžu stipendiju Satoši Nakamoto, dizajniranu da podrži razvoj blokčein aplikacija.

Prema saopštenju za javnost 9. januara, Robin Kohze, student druge godine studija o ljudskoj genomici na Univerzitetu u Kembridžu, postao je prvi koji je dobio stipendiju posle niza takmičenja u okviru bitkoin SV hakatona prošle jeseni. Kohze je sa svojim projektom nazvanim Hive, zauzeo drugo mesto. Stipendija je postavljena tako da omogući dalji razvoj Hive-a u potpuno operativnu platformu.

Izazivanje medijskog pejzaža

Kako je opisano u saopštenju, Hive je usmeren ka promeni medijskog pejzaža primenom molekularno dinamičkog sistema, u koji informacije mogu da dodaju korisnici širom sveta. U detaljima o operativnim principima sistema, saopštenje navodi:

„Svaki nod sadržaja koji sadrži informacije treba jedan ili više povezanih nodova i svaka nova veza na nod ima dinamičan trošak za generisanje sveobuhvatnih mreža znanja. Rezultirajuća baza podataka grafova direktno se čuva i održava na Bitkoin SV blokčeinu kako bi se dobila maksimalna interoperabilnost i transparentnost.“

Komentarišući razvoj događaja, Kohze je rekao: „Pomoću HIVE-a koristim originalni bitkoin protokol da primenim novu kombinaciju teorijskih skupova igara da ponovo povežem različite perspektive u sve polarizovanijem medijskom okruženju.“

Blokčein ulazi u obrazovni prostor

Kako se digitalne valute i blokčein tehnologija sve više integrišu u svakodnevni život, obrazovne ustanove proširuju usluge obuke zasnovane na blokčeinu. Nedavno, bivši saradnik MakerDAO-a, Nikolaj Mušegian posvetio je 10.000 MKR - u vrednosti nepunih 4,6 miliona dolara - da bi razvio istraživački program za decentralizovane aplikacije.

Institut za blokčein Afrika otvoriće navodno prvu školu blokčeina u Ruandi 2020. godine. Nova škola ima pet ključnih kurseva u pripremi: kurs o osnovama blokčeina, kurs za blokčein programere, kurs za preduzetnički blokčein, blokčein za pravnike i blokčein za uticaj.