Na osnovu procene da je broj bitkoin novčanika povećan četiri puta sa 8,2 miliona u 2013. na gotovo 35 miliona u 2016. godini, podaci naučne studije koju je poručila Visa ukazuje da se broj aktivnih novčanika kreće od 7,5% do 30,9% od ukupnog broja.

The Global Cryptocurrency Benchmarking studija Kembridž centra za alternativne finansije Univerziteta u Kembridžu je odredila da se procenjeni broj jedinstvenih aktivnih korisnika kripto novčanika povećao sa 0,6-2,6 miliona u 2013. na trenutnih 5,8-11,5 miliona u 2017.

Kako je istraživanje usmereno na alternativne platne sisteme i digitalna sredstva, studija na čelu sa dr Garik Hileman je prva takve vrste koja će u potpunosti ispitati rastuću globalnu industriju kriptovaluta i njene ključne elemente: menjačnice, provajdere novčanika, plaćanja i rudarenje.

“81% provajdera novčanika se nalaze u Severnoj Americi i Evropi, ali samo 61% korisnika usluga novčanika živi u ovim regijama,” nalazi se u studiji koja je prikupila podatke iz skoro 150 kompanija i individualnih izjava. “Skoro polovina svih usluga novčanika se nalaze u SAD i Velikoj Britaniji. Evropa vodi sa 42%, zatim je SAD sa 39% i Indokina sa 19%.”

U studiji je naglašeno da, uprkos mnogim slučajevima internih prevara i bankrota centralizovanih menjačnica, ni jedan provajder novčanika u SAD ne smatra da su postojeći propisi adekvatni, dok je 57% evropskih i 20% provajdera iz Indokine zadovoljno trenutnim nivoom regulacije.

Veća likvidnost

Osim novčanika, ostale ključne oblasti u kojima ova studija nudi novi uvid u inovativne i brzo rastuće sektore kriptovalutne ekonomije u 38 zemalja iz pet svetskih regiona je da je industrija sve više likvidna.

Granica između menjačnica i novčanika je sve više “zamagljena” i mnoštvo kriptovaluta nakon bitkoina sada podržava rastući ekosistem, nakon što ispuni niz funkcija. U studiji se navodi da će u godinama koje dolaze pitanje bezbednosti i poštovanja propisa ostati dominantni.