Keti Moligen, jedna od direktora Centra za Kriptovalutna istraživanja i inženjerstvo Kraljevskog fakulteta u Londonu, je izjavila da nedostatak regulatornog okvira za bitkoin i kriptovalute koči bitkoin startape u mnogim regionima.

Nepraktičan regulatorni okvir u Indiji

Indija je najbolji primer nedovoljnog i nepraktičnog regulatornog okvira. Startapi, menjačnice i trgovinske platforme u Indiji su trenutno samo-regulišu poštujući AML (Anti-Money Laundering) i KYC (Know Your Customer) politiku.

Iako su indiski regulatori potvrdili za lokalne medije da će bitkoin biti zakonski regulisan do 20. maja 2017., već godinama, indiske bitkoin menjačnice i kompanije nisu bile u stanju da postignu svoj puni potencijal. Oni ciljaju opštu bazu potrošača u zemlji zbog nejasnih propisa vlade prema bitkoinu i kriptovalutama.

Bitkoin kao privatni novac u Velikoj Britaniji

Moligen je objasnio da su startapi u Velikoj Britaniji doživeli iste probleme kao i kompanije u Indiji. Startapi traže jasnoću propisa o Bitkoinu i Blokčeinu, ali regulatori u zemlji tek treba da obezbede jasan regulatorni okvir za Bitkoin i Blokčein industriju kako bi rasla.

“Imamo situaciju u Velikoj Britaniji da mnogi startapi jure regulatore tražeći propise. Bitkoin se u Velikoj Britaniji tretira kao privatni novac. Ako pokušate da razmenite bitkoin za funtu neće vam biti naplaćen PDV na vrednost bitkoina, ali hoće provizija. Što se tiče Velike Britanije, nismo videli ogromne količine propisa”, rekla je Moligen.

Regulacija Bitkoin menjačnica i trgovinskih platformi

Za razliku od drugih regiona, kao što su SAD i Kina, Bitkoin menjačnice i trgovinske platforme u Velikoj Britaniji nisu u zakonskoj obavezi da sprovode AML i KYC politiku. Međutim, većina menjačnica je u obavazi da sprovodi AML i KYC politiku kako bi izbegli probleme koji su pratili OKCoin i Huobi u Kini.

Kada je kineska vlada precizirala svoje AML i KYC propise o bitkoin menjačnicama, Huobi i OKCoin su morali da obustave pružanje usluga dok nisu usaglasile nove propise.

“Oni do sada nisu bili u obavezi da svoje propise usaglase sa AML i KYC propisima. Mislim da će u Japanu doći do priliva u startapima jer je poslovno okruženje stabilno i zna se regulatorni okvir”, dodala je Moligen.

Mejnstrim usvajanje uskoro?

Da bi bitkoin kao digitalna valuta postigao šire mejnstrim usvajanje, vlade moraju da ga odobre kao zakonsko sredstvo plaćanja i sprovedu praktične propise za industriju kako bi se razvila.

Japanska i filipinska vlada su predstavile zvanične zakonske okvire za bitkoin nakon što su ga prepoznale kao zakonsko sredstvo plaćanja i način plaćanja. Takva zakonska jasnoća će dozvoliti bitkoin industriji u Japanu i Filipinima da ima veliku stopu rasta.

Eitan Jankelevic, advokat u Blokčeinu i advokatskoj firmi Šeridans koja se specijalizovala za kriptovalute, objasnio je da bitkoin nije pokazao svoj pun potencijal kao digitalni gotovinski sistem i kao valuta. Da bi bitkoin dostigao puno mejnstrim usvajanje, Jankelevic naglašava da su neophodni regulatorni okviri.

Jankelevic navodi:

“Brutalna istina je da kao valuta u Velikoj Britaniji, a možda i globalno, nije sklonjen. Ljudi ga obično kupuju jer misle da će povećati vrednost u dužem roku ili jednostavno vole nestabilnost i trguju sa njim na isti način na koji trguju sa zlatom. To je još jedna valuta, ali nema neke velike potrebe za tim.”