Potvrđeno je da je samo 14% od 216 globalnih kripto berzi licencirano od strane regulatora, otkriva regteh startap Coinfirm u svom izveštaju o rizicima kripto berzi 27. marta.

Coinfirm, startap regulativne tehnologije za digitalne valute i blokčein sa sedištem u Londonu, proučavao je 216 globalnih kripto berzi kako bi odredio ključne rizike koje svaka platforma sadrži, kao i da pomogne agencijama za nadzor kako bi razvili potreban regulativni zakonski okvir. Analizovane berze predstavljaju više od 90% aktivnosti kripto tržišta.

U istraživanju, Coinfirm je berze stavio u sedam kategorija rizika i ocenio ih prema licenciranju i autorizaciji, CDD, AML i KYC politici, sankcijama, višim javnim zvaničnicima, nadležnosti i negativnom izloženju medijima.

Studija je pokazala da 69% berzi ne vodi “kompletnu i transparentnu” CDD i KYC politiku, dok je samo 26% njih uvelo AML mehanizme poput nadzora transakcija.

Coinfirm je takođe ustanovio da 40% analiziranih berzi ne podržava fiat valute i da obavlja razmenu samo između kriptovaluta. Od preostalih 60% koji pružaju fiat razmenu, samo 23% njih je sprovodilo potpunu KYC politiku koja podržava depozite i povlačenja za kripto i fiat transakcije, navodi se u izveštaju.

U izveštaju, Coinfirm je obezbedio prosečne performanse rizika u određenim zemljama. Među državama niskog rizika spadaju Australija, Norveška, Švedska i drugi. Među državama visokog rizika spadaju Rusija, Belorusija, Ukrajina, Iran i brojne afričke države.

SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Brazil, Kina, Indija i Saudijska Arabija ocenjeni su kao srednji rizik.

Average composite risk performance of crypto exchanges by country. Source: Coinfirm

Prosečne performanse rizika kripto berzi po državi. Izvor: Coinfirm

Binance, jedan od vodećih kripto berzi po dnevnom obimu trgovine, ocenjen je kao berza visokog rizika zbog dugotrajnog perioda izloženosti anonimnim kriptovalutama poput monera (XMR) i ZCash (ZEC), navodi se u izveštaju. Coinfirm je dodao da su berze redovno menjale mesto nadležnosti, što dovodi do potencijalne regulativne arbitraže.

Nedavno, Binance je stupio u saradnju sa IdentityMind, kompanija za upravljanje rizicima, kako bi rešili probleme bezbednosti podataka i mere usklađenosti.

Izvršni direktor Binance-a Čangepeng Žao izjavio je da su nedavni izveštaji o lažnom obimu trgovanja na CoinMarketCap-u korisni za kripto sektor.

 

Pripremio: Marko Mihajlović