Prehrambena industrija mogla bi uštedeti do 31 milijarde dolara globalno na prevarama praćenjem hrane na putu od farmi do potrošača preko blokčeina.

Studija kompanije Juniper Research od 25. novembra otkriva da će tehnologija blokčeina, u kombinaciji sa senzorima i trakerima Interneta stvari (IoT), u velikoj meri smanjiti troškove maloprodaje pojednostavljivanjem lanaca snabdevanja, istovremeno pojednostavljujući poštovanje propisa, nudeći efikasnije opozivanje hrane i rešavanje problema prevara.

Studija ističe da će povećano usvajanje blokčeina i IoT-a u industriji lanca snabdevanja dodati značajnu vrednost lancu snabdevanja prehrambenih proizvoda. Stavljanjem ovih inovativnih tehnologija prehrambena industrija bi mogla da sakupi do 31 milijarde dolara uštede na prevarama sa hranom za samo pet godina. Autor istraživanja dr Morgana Kimić je rekla:

„Danas su transparentnost i efikasnost u lancu snabdevanja hranom ograničeni neprozirnim podacima koji prisiljavaju svaku kompaniju da se oslanja na posrednike i dokumentaciju na papiru. Blokčein i IoT pružaju nepromenljivu zajedničku platformu za sve aktere u lancu snabdevanja radi praćenja i praćenja imovine; štedi vreme, resurse i smanjuje prevaru."

Istraživanje Juniper-a dalje pokazuje da se znatne uštede na prevarama sa hranom mogu realizovati već 2021. godine, dok se navodno troškovi poštovanja zakona mogu smanjiti za 30% do 2024. godine.

Blokčein tehnologija za industriju hrane i pića

Industrija hrane i pića i dalje prihvata blokčein i IoT, koji nose svoje prednosti. Tokom poslednjih nekoliko meseci, razni igrači, uključujući divove poput Nestle-a i Carrefour-a, izveštavali su o svojim blokčein inicijativama na terenu.

Najprihvaćenije rešenje za blokčein praćenje unutar sektora je IBM-ov Food Trust, koji je zasnovan na blokčein protokolu Hyperledger Fabric. Platforma je zaživela u oktobru 2018. godine, „milione pojedinačnih prehrambenih proizvoda“ su, kako se izveštava, pratili trgovci i dobavljači koristeći blokčein Food Trust.

Nedavno je objavljeno da kompanija za uzgoj lososa Cermaq i proizvođač dimljenog lososa Labeyrie koriste IBM-ovu tehnologiju blockchaina da bi pratili svoje lance snabdevanja proizvodima.