Kineski rudari bitkoina (BTC) sada su odgovorni za kontrolu čak 66% globalne heš stope, tvrdi se u novom izveštaju.

Kineska provincija Sečuan obezbeđuje preko polovine globalne heš stope, pokazalo je istraživanje londonskog menadžera za digitalne resurse CoinShares, prenosi Rojters 11. decembra.

Heš stopa je mera koja se odnosi na ukupnu računsku snagu koja je uključena u proveru transakcija na Bitkoin blokčeinu. Kako se izveštava, veća snaga sugeriše veću mrežnu sigurnost kao i zainteresovanost za potencijalnu isplativost rudarenja bitkoina.

Najviša zabeležena heš stopa od 2017. godine

Prema izveštaju, kineski udeo heš stope porastao je sa 60% u junu 2019. godine, što je najviše zabeleženo od strane CoinShares-a od kada je firma započela praćenje u 2017. godini.

Dok navodno provincija Sečuan čini preko 50% globalne stope heša, drugi vodeći kripto-rudarski centri u Kini uključuju provincije Junan, Ksinjiang i Unutrašnju Mongoliju, navodi se u izveštaju. Ostala čvorišta uključuju lokacije u Sjedinjenim Državama, Rusiji i Kazahstanu, piše navodno CoinShares.

Novi skok mogao bi biti izazvan upotrebom sofisticiranijeg rudarskog hardvera

Kris Bendiksen, šef istraživanja u CoinShares-u, rekao je da cje nedavni porast stope heša u Kini verovatno biti rezultat primene naprednijeg rudarskog hardvera. U izveštaju je napomenuo:

"Ovo je korisno za kineski sektor rudarenja [...] Ako ste prvi koji je povećao svoj udeo hešrejta i to možete učiniti pre svojih konkurentima, to je dobro."

Bitmain očigledno monopolizuje kinesko tržište kriptovaluta

Kako su nedavno izvestili Cointelegraph, Bitmain i Canaan Creative su vodeći dobavljači čipova za rudarenje u Kini. U međuvremenu, Bitmain se pojavljuje na putu da monopolizuje kinesko tržište kriptovaluta, jer neki izveštaji tvrde da kompanija čini 75% tržišnog udela na tržištu kripto-hardvera širom sveta.

Prema dokumentima dostavljenim 20. novembra, Canaan je prikupio 90 miliona dolara u svojoj početnoj javnoj ponudi (IPO), što je navodno iznosilo 75% manje od očekivanog.

Još jedan veliki proizvođač hardvera za rudarenje bitkoina, MicroBT, navodno se suočio sa sporom zbog kršenja intelektualnog vlasništva sa Bitmain-om, jer je osnivača MicroBT-a, kako se izveštava, privela šenzenska policija da bi pomogla u istrazi.